Takie są właściwości bananów. Takie korzyści dla organizmu daje spożywanie tego owocu

JC
Owoce są produktem obecnym w diecie wielu ludzi, pod różną postacią. Jednym z najpopularniejszych, najczęściej kupowanych oraz spożywanych spośród nich jest banan. Żółty, tropikalny owoc poza walorem smakowym posiada wiele właściwości, które mają korzystny wpływ na zdrowie konsumentów. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.
Owoce są produktem obecnym w diecie wielu ludzi, pod różną postacią. Jednym z najpopularniejszych, najczęściej kupowanych oraz spożywanych spośród nich jest banan. Żółty, tropikalny owoc poza walorem smakowym posiada wiele właściwości, które mają korzystny wpływ na zdrowie konsumentów. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii. archiwum Polska Press
Owoce są produktem obecnym w diecie wielu ludzi, pod różną postacią. Jednym z najpopularniejszych, najczęściej kupowanych oraz spożywanych spośród nich jest banan. Żółty, tropikalny owoc poza walorem smakowym posiada wiele właściwości, które mają korzystny wpływ na zdrowie konsumentów.

Wpływ bananów na układ pokarmowy i krążeniowy

Banany są łatwo dostępnym źródłem potasu oraz magnezu. Potas, z którym głównie kojarzone są banany wpływa na funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie człowieka. Owoce te działają zobojętniająco na kwas żołądkowy, co chroni śluzówkę żołądka przed uszkodzeniami.

Osoby borykające się z dolegliwościami takimi jak biegunka, wrzody żołądka i nudności jedząc banany mogą uzupełnić braki w diecie, co wpłynie na lepsze samopoczucie i zmniejszenie intensywności objawów. Wspomniany składnik bananów obniża wysokie ciśnienie tętnicze krwi przez co zaleca się je osobom zmagającym się z tym problemem.

W poniższej galerii poznasz właściwości bananów. To dzieje się z organizmem, gdy je jemy.

Wartość odżywcza bananów

Banan jest zdrowym pomysłem na przekąskę, która nie tylko zadowoli kubki smakowe konsumenta ale również dostarczy energii. Jak podają dietetycy jeden banan zawiera około 100 kalorii.

Banany zawierają ponadto witaminę B6, która odpowiada m.in. za przyswajalność magnezu, wpływa na układ krążenia, wspiera odporność; oraz witaminę C, która stymuluje produkcję kolagenu, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia naczynia krwionośne. Do plusów poza bogatym składem można dodać cenę, oraz powszechność - owoce te można bez trudu znaleźć w sklepach spożywczych. Nie tylko w aptece znajdziemy wsparcie dla naszego zdrowia, czasem proste rozwiązania są na wyciągnięcie ręki.

Źródła:
vitapedia.pl
doz.pl
dietetycy.org.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

iPolitycznie - Ustawa o wyrównywaniu szans w przygotowaniu - skrót

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski
Dodaj ogłoszenie