Wpływ bananów na układ pokarmowy i krążeniowy
Banany są łatwo dostępnym źródłem potasu oraz magnezu. Potas, z którym głównie kojarzone są banany wpływa na funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie człowieka. Owoce te działają zobojętniająco na kwas żołądkowy, co chroni śluzówkę żołądka przed uszkodzeniami.
Osoby borykające się z dolegliwościami takimi jak biegunka, wrzody żołądka i nudności jedząc banany mogą uzupełnić braki w diecie, co wpłynie na lepsze samopoczucie i zmniejszenie intensywności objawów. Wspomniany składnik bananów obniża wysokie ciśnienie tętnicze krwi przez co zaleca się je osobom zmagającym się z tym problemem.
W poniższej galerii poznasz właściwości bananów. To dzieje się z organizmem, gdy je jemy.
Wartość odżywcza bananów
Banan jest zdrowym pomysłem na przekąskę, która nie tylko zadowoli kubki smakowe konsumenta ale również dostarczy energii. Jak podają dietetycy jeden banan zawiera około 100 kalorii.
Banany zawierają ponadto witaminę B6, która odpowiada m.in. za przyswajalność magnezu, wpływa na układ krążenia, wspiera odporność; oraz witaminę C, która stymuluje produkcję kolagenu, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia naczynia krwionośne. Do plusów poza bogatym składem można dodać cenę, oraz powszechność - owoce te można bez trudu znaleźć w sklepach spożywczych. Nie tylko w aptece znajdziemy wsparcie dla naszego zdrowia, czasem proste rozwiązania są na wyciągnięcie ręki.
Źródła:
vitapedia.pl
doz.pl
dietetycy.org.pl
