
Owoce są produktem obecnym w diecie wielu ludzi, pod różną postacią. Jednym z najpopularniejszych, najczęściej kupowanych oraz spożywanych spośród nich jest banan.
Żółty, tropikalny owoc poza walorem smakowym posiada wiele właściwości, które mają korzystny wpływ na zdrowie konsumentów. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

Banany są łatwo dostępnym źródłem potasu oraz magnezu. Potas, z którym głównie kojarzone są banany wpływa na funkcjonowanie gospodarki wodno-elektrolitowej w organizmie człowieka. Owoce te działają zobojętniająco na kwas żołądkowy, co chroni śluzówkę żołądka przed uszkodzeniami

Osoby borykające się z dolegliwościami takimi jak biegunka, wrzody żołądka i nudności jedząc banany mogą uzupełnić braki w diecie, co wpłynie na lepsze samopoczucie i zmniejszenie intensywności objawów.
Wspomniany składnik bananów obniża wysokie ciśnienie tętnicze krwi przez co zaleca się je osobom zmagającym się z tym problemem.

Banan jest zdrowym pomysłem na przekąskę, która nie tylko zadowoli kubki smakowe konsumenta ale również dostarczy energii. Jak podają dietetycy jeden banan zawiera około 100 kalorii.