Makaron to jeden z najczęściej spożywanych produktów zbożowych na świecie. Włosi nie wyobrażają sobie życia bez pasty. Makarony w ich daniach są niemal na porządku dziennym, a i my w Polsce nie stronimy od rosołu z makaronem, spaghetti czy lazanii. Niestety jak się okazuje nie każdy powinien jeść makarony.
Makaron, sam w sobie, zwykle nie jest bardzo kalorycznym daniem. Jest bogatym źródłem węglowodanów. Jeśli chodzi o witaminy to znajdziemy w nim śladowe ilości witaminy A i B. Podobnie sytuacja wygląda ze składnikami mineralnymi, znajdziemy w nim niewielkie ilości żelaza czy magnezu. Zdrowszą alternatywą dla białych makaronów są te pełnoziarniste. Podane z sosem nie różnią się znacząco smakiem.
Na rynku do wyboru mamy wiele makaronów, począwszy od kształtów skończywszy na składzie. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak nie zawsze makaron będzie wskazany w naszej diecie.
Takie są skutki jedzenia makaronu - lista
W galerii poniżej sprawdźcie kiedy nie powinniśmy jeść makaronów:
