Czasem już na etapie zakupu trudno jest określić, czy mięso jest pierwszej świeżości. Problem pojawia się również, gdy trzymamy mięso w lodówce przez jakiś czas i nie jesteśmy pewni, czy nadal nadaje się do spożycia. Na szczęście są sposoby, aby rozpoznać pierwsze ślady psucia się mięsa.
Spożycie zepsutego mięsa może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia
Najbardziej optymistyczny scenariusz zakłada, że nabawimy się łagodnego zatrucia pokarmowego. Zepsute mięso naraża nas jednak na kontakt z niebezpiecznymi bakteriami (salmonella, listeria, gronkowiec czy Escherichia coli) oraz toksynami i larwami pasożytów. Powodują one poważne zakażenia żołądka oraz jelita grubego. Głównymi objawami są bóle brzucha, wymioty, biegunka i podwyższona temperatura. W takiej sytuacji konieczny jest kontakt z lekarzem.
Takie oznaki świadczą, że mięso jest nieświeże
W galerii przedstawiamy najważniejsze oznaki świadczące o tym, że mięso jest nieświeże. Sprawdź, czy nie trzymasz w lodówce mięsa nienadającego się do spożycia:
