1 z 11
Przewijaj galerię w dół
Czasem już na etapie zakupu trudno jest określić, czy mięso...
fot. pixabay.com

Czasem już na etapie zakupu trudno jest określić, czy mięso jest pierwszej świeżości. Problem pojawia się również, gdy trzymamy mięso w lodówce przez jakiś czas i nie jesteśmy pewni, czy nadal nadaje się do spożycia.

Na szczęście są sposoby, aby rozpoznać pierwsze ślady psucia się mięsa. Szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.

2 z 11
Dziwny zapach....
fot. pixabay.com

Dziwny zapach.

Stęchły, kwaśny lub słodkawy zapach oznacza, że mięso należy wyrzucić.

3 z 11
Zmiana koloru....
fot. pixabay.com

Zmiana koloru.

Nieświeże mięso zmienia kolor:
- mięso drobiowe robi się poszarzałe i żółte,
- wołowina ciemnieje,
- wieprzowina staje się intensywnie różowa.

4 z 11
Lepka powierzchnia....
fot. pixabay.com

Lepka powierzchnia.

Lepka i bardzo śliska powierzchnia mięsa może świadczyć o nagromadzeniu się bakterii. Takie mięso nie nadaje się do spożycia.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Wielki horoskop na majówkę 2025. Oto specjalna przepowiednia wróżki Cassandry

Zobacz również

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

„Bydgoscy Patrioci” zorganizowali wiec w obronie tradycyjnych wartości

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche