Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To duży błąd! Tych rzeczy nie rób w kuchni, a jedzenie będzie smaczniejsze

Michał Sierek
Michał Sierek
Częste (lub mniej) błędy popełniane w kuchni. Unikaj tych rzeczy, jeśli chcesz, żeby Twoje potrawy były smaczne.Oto dziesięć cennych porad ▶▶
Częste (lub mniej) błędy popełniane w kuchni. Unikaj tych rzeczy, jeśli chcesz, żeby Twoje potrawy były smaczne.Oto dziesięć cennych porad ▶▶ Michał Sierek
Te błędy popełniane w kuchni sprawią, że Twoja potrawa będzie mniej smaczna. Zwracamy uwagę na to, jakich produktów nie należy trzymać w lodówce. Z artykułu dowiesz się również, czego nie robić, jeśli nie chcesz, by Twoja potrawa stała się bardziej kaloryczna oraz dlaczego dodawanie oleju do gotowanego makaronu to nie zawsze dobry pomysł.

Nie chowaj tych produktów do lodówki

Z pewnością chowasz niektóre z tych produktów do lodówki, bo chcesz, by dłużej zachowały świeżość. Wiele produktów w lodówce traci jednak swą jakość... Są to m.in.:

  • Owoce egzotyczne: mango, ananas, banany, awokado, cytrusy, które w lodówce tracą swój smak i aromat.
  • Rośliny strączkowe, papryka i ziemniaki, cebula, marchew, które w lodówce szybciej zgniją
  • Miód - szybciej ulega krystalizacji
  • Chleb i pieczywo - trzymane w lodówce szybciej czerstwieje

Staraj się trzymać porządek w zamrażarce. Produkty - nawet przechowywane w zamrażalniku - nie mogą tam przebywać wiecznie... Odpowiednie informacje znajdziesz na opakowaniach np. mrożonek.

PRZECZYTAJ: Czternasta emerytura 2023 - oto nowe wyliczenia netto. Tyle dostaniesz na rękę

Gotowanie i smażenie. To musisz wiedzieć

Jeśli w przepisie jest napisane, że gulasz ma się robić 2-3 godziny, to nie przyspieszaj tego procesu. Przygotowanie dobrej potrawy wymaga czasu - nie wystarczy podkręcić palnik. Jeśli np. gulasz będziesz gotować za szybko, mięso będzie twarde i niesmaczne. Podobnie jest z rosołem, który gotowany na zbyt dużym ogniu zrobi się mętny.

Co jeszcze warto wiedzieć?

  • Wyjmij mięso z lodówki odpowiednio wcześniej przed smażeniem. Szczególnie jeśli chcesz przygotować np. stek średnio wysmażony albo mocno krwisty. Temperatura mięsa wewnątrz i na zewnątrz powinna być jednakowa - ułatwi to osiągnięcie pożądanego rezultatu.
  • Nie używaj tej samej deski do krojenia mięsa i warzyw/pieczywa. W mięsie mogą znajdować się bakterie i pasożyty - powinieneś unikać kontaktu mięsa z innymi produktami - szczególnie takimi, które będziesz spożywał bez gotowania/smażenia. Do mięs najlepiej używać też desek szklanych lub plastikowych, ponieważ drewniane trudniej umyć i może dość do rozwoju bakterii.
  • Podczas smażenia tłuszcz należy wylać na rozgrzaną patelnię. Dopiero, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę powinieneś położyć na nią swój produkt. Jeśli położysz go za wcześnie, produkt wchłonie tłuszcz - potrawa będzie bardziej kaloryczna i może być mniej smaczna.
  • Daj potrawie czas. Nie przewracaj zbyt często ryby czy mięsa. Z pewnością obawiasz się, że się przypali. Tu jednak kluczowa jest temperatura, a nie przekładanie. Potrzeba czasu, by np. mięso ryby usmażyło się w środku a z zewnątrz panierka zrobiła się chrupiąca. Dodatkowo zbyt częste przewracanie spowoduje, że produkt rozleci się na mniejsze kawałki i będzie wyglądał mniej estetycznie.
  • Przed podaniem: rozgrzane mięso powinno chwilę zaczekać, zanim je pokroisz. Jeśli zrobisz to zbyt szybko, wypłyną z niego soki.

POLECAMY

Monika Miller, wnuczka Leszka Millera, pochwaliła się w mediach społecznościowych swoim nowym tatuażem. Ma ich na swoim ciele sporo. Zobaczcie zdjęcia, które publikuje na Instagramie. Śledzi go ponad 130 tysięcy osób ▶▶

Nowy tatuaż Moniki Miller. Wnuczka byłego premiera pochwalił...

Kilka słów o makaronie i ubijaniu białek

Dodanie oleju/oliwy do gotowanego makaronu spowoduje, że nie będzie się kleił - jeśli o to Ci chodzi, zrób to. Jeśli jednak przygotowujesz makaron np. do tradycyjnego sosu spaghetti albo do spaghetti carbonara, to dodanie oleju podczas gotowania spowoduje, że sos nie będzie przyklejał się do makaronu - tego na pewno nie chcemy...

Nie powinieneś ubijać białek z jajek wyjętych bezpośrednio z lodówki. Niech jajka najpierw nabiorą temperatury pokojowej. Drugą istotną rzeczą jest prawidłowe oddzielenie żółtka - jeśli część z niego zostanie, efekt ubijania może być gorszy. Pamiętaj oczywiście o tym, by przed rozbiciem skorupki jajko dobrze sparzyć wodą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera