Trawa pszeniczna – smaczna i zdrowa dekoracja
Trawa pszeniczna to doskonały element świątecznych kompozycji, który z powodzeniem zastąpi rzeżuchę czy owies wielkanocny. Możemy ją wykorzystać do stroików, czy dekoracji na stół. Jednak to nie wszystko! Trawa pszeniczna jest wyjątkowo zdrowa i smaczna, dlatego możemy ją włączyć do naszej codziennej diety.
Jak uprawiać trawę pszeniczną?
W niektórych sklepach możemy kupić trawę pszeniczną w doniczkach, jednak możliwa jest także jej uprawa z nasion. Na początku należy je moczyć w wodzie przez całą noc (ok. 10-12h). Następnie wylewamy wodę i zostawiamy nasionka w pojemniku. Zraszamy je codziennie, aż zobaczymy, że zaczynają kiełkować – zajmuje to zwykle 2 dni. Potem nasiona przekładamy do doniczki z ziemią i obficie zraszamy. Trawa pszeniczna lubi ciepłe, jasne stanowiska, jednak nie w bezpośrednim nasłonecznieniu, musi być także codziennie zraszana.
Jak spożywać trawę pszeniczną?
Trawę pszeniczną można spożywać na wiele sposobów. Świeże listki warto dodać do zielonego koktajlu owocowego, do sałatki warzywnej, czy do pasty kanapkowej. Jeśli jednak nie mamy możliwości uprawy pszenicy w domu lub chcemy ją zostawić do dekoracji to zawsze możemy kupić w sklepie gotowy do wypicia sok czy ekstrakt w proszku, którym możemy posypywać różne dania. Jeżeli smak trawy pszenicznej nam nie odpowiada to alternatywą będą suplementy diety w formie tabletek, które można nabyć w sklepia zielarskich i aptekach. Jednak badania wykazują, że kapsułki działają mniej skutecznie niż świeże listki czy soki.
Właściwości prozdrowotne trawy pszenicznej
Trawa pszeniczna zawiera sporo antyoksydantów, błonnika, aminokwasów, chlorofilu, flawonoidów, a także witaminy i minerały. Jest to m.in. cynk, magnez, selen, witaminy z grupy B, A, C i E, indol, amylaza, czy lipaza. Przy jakich schorzeniach warto jest spożywać trawę pszeniczną? Jakie ma ona właściwości zdrowotne? Szczegóły znajdziesz w naszej galerii.
