W skrócie
Szparagi – właściwości sezonowego warzywa i kalorie
Zielone i białe szparagi są popularne w kuchni wegetariańskiej oraz wśród osób ceniących sobie zdrowe odżywianie. Warto wiedzieć, że 100 g szparagów to jedynie 20 kcal. Warto je jeść, bo sezon na szparagi jest dość krótki. Warzywa te są m.in. źródłem:
- witaminy A,
- witaminy C,
- witaminy K,
- witamin z grupy B,
- potasu,
- kwasu foliowego,
- żelaza,
- cynku.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć dania ze szparagami od mistrzów kuchni, m.in. Andrzeja Polana, Roberta Makłowicza czy Darii Ładochy
Szparagi białe czy zielone? Roberta Makłowicza ma swój typ
Robert Makłowicz, znany kucharz, historyk i osobowość kulinarna, w nagraniu zatytułowanym „Szparagi: kurs podstawowy + sos holenderski” opublikowanym na kanale Youtube przedstawia prosty przepis na to sezonowe warzywo. Nie ukrywa, że szparagi to jedna z tych rzeczy, które on lubi w kuchni najbardziej i na które przez cały rok czeka z niecierpliwością.