Sylwester 2020/2021. Co podać na sylwestrowej imprezie? Co proponują znani kucharze: Ania Starmach, Karol Okrasa czy Pascal Brodnicki?

Dorota Witt
Dorota Witt
Nowy Rok przywitamy głównie na domówkach i to w okrojonym składzie. Ale nie ze wszystkich przyjemności musimy rezygnować. Kulinarnie może to być jedna z lepszych imprez i wcale nie trzeba poświęcać na gotowanie wiele czasu. Co przyrządzić, by pożegnać stary rok z przytupem? Co proponują znani kucharze? Sprawdź, jakie zgromadziliśmy przepisy na dania mięsne, których nie może zabraknąć na sylwestrowej domówce i receptury według których przygotujesz wegetariańską ucztę.Zdjęcie ilustracyjne.
Nowy Rok przywitamy głównie na domówkach i to w okrojonym składzie. Ale nie ze wszystkich przyjemności musimy rezygnować. Kulinarnie może to być jedna z lepszych imprez i wcale nie trzeba poświęcać na gotowanie wiele czasu. Co przyrządzić, by pożegnać stary rok z przytupem? Co proponują znani kucharze? Sprawdź, jakie zgromadziliśmy przepisy na dania mięsne, których nie może zabraknąć na sylwestrowej domówce i receptury według których przygotujesz wegetariańską ucztę.Zdjęcie ilustracyjne. www.pizabay.com
Nowy Rok przywitamy głównie na domówkach i to w okrojonym składzie. Ale nie ze wszystkich przyjemności musimy rezygnować. Kulinarnie może to być jedna z lepszych imprez i wcale nie trzeba poświęcać na gotowanie wiele czasu. Co przyrządzić, by pożegnać stary rok z przytupem? Co proponują znani kucharze? Sprawdź, jakie zgromadziliśmy przepisy na dania mięsne, których nie może zabraknąć na sylwestrowej domówce i receptury według których przygotujesz wegetariańską ucztę.

Zobacz wideo: Abonament RTV - pojawiły się nowe zasady i... zapłacimy więcej.

Ania Starmach na swoim blogu (www.aniastarmach.pl) podaje sprawdzony przepis na paszteciki w wersji bezmięsnej. Sugeruje, że idealne będą do barszczu, ale świetnie sprawdzą się jako przekąska na ciepło i na i na także podczas sylwestrowej imprezy.

Kapuśniaczki Ani Starmach

Co kupić?

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 80 g pieczarek
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l wody
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Jak zrobić?
Kapustę zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 2,5 – 3 godzin.
Grzyby mocz przynajmniej przez 2 godziny w wodzie, po czym odcedź je, zalej niewielką ilością świeżej wody i gotuj przez mniej więcej godzinę.
Ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz grzyby drobno posiekaj.
Cebulę i pieczarki drobno pokrój, przysmaż na oleju, gdy puszczą sok, dodaj do nich kapustę i grzyby. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.
Arkusz ciasta francuskiego podziel, wzdłuż krótszej krawędzi, na 3 równe części. Pośrodku każdej z nich rozłóż na całej długości nadzienie z kapusty i grzybów, zostawiając po bokach miejsce na sklejenie ciasta.
Ciasto zwiń w rulon, w miejscu sklejenia posmaruj je roztrzepanym jajkiem i mocno dociśnij.
Rulon pokrój na małe kapuśniaczki (1 rulon – ok. 3–4 kapuśniaczków).
Układaj je na blasze sklejeniem do dołu, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Blachę włóż na 20 minut do rozgrzanego piekarnika.

Cebularze Karola Okrasy

Karol Okrasa na swoim blogu podaje ciekawy przepis na cebularze (pomysł pochodzi z jednego z odcinków programu Okrasa łamie przepisy i jest dostępny na blogu karolokrasa.pl). Ich przygotowanie zajmie trochę czasu, ale można się tym zająć dzień wcześniej, bo na zimno te kojarzone głównie z Lubelszczyzną przysmaki tez smakują świetnie.

Co kupić?

  • 500 g pszennej mąki + kilka łyżek do podsypywania
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jaja
  • 40 g drożdży
  • 2 cebule
  • 1 łyżka maku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 250 g świeżych kurek, najlepiej drobnych
  • 150 g żółtego sera w plastrach
  • sól, grubo mielony pieprz, olej do głębokiego smażenia

Jak zrobić?
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Łączymy w misce mleko jajo, drożdże z mąką, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na deskę posypaną mąką. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto na desce.
Farsz: cebule kroimy w kostkę, po czym blanszujemy we wrzątku, studzimy. Dodajemy mak, suszony majeranek, pieprz, sól. Kurki, oczyszczone i umyte, ale w całości przesmażamy na oleju krótko, by były chrupiące i dodajemy do cebuli. Można też dodać tajny składnik, na przykład kwaskowaty syrop owocowy lub aromatyczną oliwę.
Cisto dzielimy na porcje, formujemy na desce przesypanej mąką zgrabne, krągłe placki grubości około 0,5 cm. Układamy na blachę z pergaminem podsypanej mąką. Na środek wykładamy farsz, tak by zostawić wolne brzegi ciasta szerokości 1,5 – 2 cm. Plastry żółtego sera kroimy w paseczki i posypujemy cebularze na blasze, także wolne od farszu brzegi, taki by paseczki sera po upieczeniu utworzyły kształt „pajęczynki”. Odstawiamy cebularze, przykryte lnianą ściereczką, na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 180°przez 20 minut. Po 10 minutach pieczenia wyjmujemy i smarujemy brzegi rozmąconym jajem.

Ryż z warzywami Marleny Cichockiej

Marlena Cichocka dzieli się swoim autorskim przepisem na smażony ryż z warzywami (www.marlenagotuje.pl). Dobry na rodzinny obiad, ale i na imprezę.

Co kupić?

  • 200 g ryżu parboiled
  • ¼ główki kapusty włoskiej lub 1/3 pekińskiej
  • 2 marchewki
  • 1/3 pora
  • 1 szklanka fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru lub 1 cm świeżego
  • 1 płaska łyżeczka czosnku lub 2 ząbki świeżego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Kilka łyżek sosu sojowego
  • 3 jajka
  • Olej
  • Dwie łyżeczki sezamu

Jak zrobić?

Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę obierz i zetrzej na tarce na dużych oczkach. Pora posiekaj w mniejsze kawałki, podobnie poszatkuj kapustę. Na woku lub dużej patelni wlej 1 łyżkę oleju. Wybij jajka, posól i szybko zamieszaj tworząc omleta. Nie dotykaj, niech się przypiecze z jednej strony, następnie złóż omlet na pół, aby dopiekł się w środku i zdejmij z ognia.
Następnie na tą samą patelnię wlej 1-2 łyżki oleju i wrzuć warzywa czyli marchew, por, fasolkę i kapustę. Podsmażaj, dodaj sos sojowy, imbir, czosnek. Gdy warzywa zmiękną dodaj ryż i podsmażaj razem przez chwilę, przypraw kurkumą i większą ilością sosu sojowego. Wyłącz ogień, dodaj posiekany omlet i posyp sezamem.

Tarta Pascala Brodnickiego

Wśród przepisów Pascala Brodnickiego można znaleźć wykwintne propozycje, których przygotowanie zajmie mniej niż godzinę. Na przykład - tarta prowansalska.

Co kupić?

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1/2 cukini (pokroić w kostkę)
  • 1 bakłażan (pokroić w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (posiekać)
  • 1/2 żółtej papryki (pokroić w kostkę)
  • 1/2 zielonej papryki (pokroić w kostkę)
  • 1 czerwona cebula (pokroić w kostkę)
  • 200 ml rzadkiej śmietany
  • 2 jajka
  • tłuszcz do smażenia
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Jak zrobić?
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, posól i popieprz, posyp ziołami prowansalskimi i smaż na średnim ogniu przez 10 minut.
Piekarnik podgrzej do 200°C.
W salaterce roztrzep jajka ze śmietaną, posól i popieprz. Ciasto francuskie rozłóż w formie na tartę i ponakłuwaj widelcem. Na ciasto przełóż podsmażone warzywa i zalej je masą ze śmietany i jajek. Piecz przez 35-40 minut.
Jedz tartę gorącą lub ciepłą z zieloną sałatą.

Przepisy na sylwestrową imprezę

Czym jeszcze zachwycić gości i bliskich podczas oczekiwania na nowy, lepszy rok?
Już dziś warto zabrać się za marynowani śledzi w zalewie korzennej. Idealna przekąska na imprezę!

Śledzie korzenne

  • Co kupić?
  • 4 płaty śledziowe (nie z octu)
  • 4-5 cebul szalotek
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 8 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • świeżo mielony pieprz
  • olej lniany (sam lub pół na pół z rzepakowym)

Jak zrobić?

Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w mleku lub w wodzie. Osuszamy i kroimy na mniejsze części (pod ukosem). Posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem. Szalotki kroimy w małą kostkę. Ziele angielskie oraz goździki ucieramy w moździerzu, a następnie łączymy z gorczycą, mielonym kardamonem, gałką i imbirem.
Na dno słoiczka wsypujemy warstwę cebuli. Posypujemy ją mieszanką korzennych przypraw. Na to kładziemy warstwę śledzi. Śledzie oprószamy cynamonem. Kładziemy kolejną warstwę cebuli i powtarzamy układanie do wykończenia składników. W trakcie zapełniania wkładamy przy ściankach słoiczka liście laurowe. Na wiechu układamy gwiazdkę anyżu. Zalewamy zawartość olejem (wlewamy bardzo powoli). Szczelnie zamykamy słoik. Śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach.

Smażony kalafior w cieście pomidorowym

Co kupić?

  • 1 nieduży kalafior 
  • 2-3 jajka 
  • 150 ml mleka 
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
  • kilka łyżek mąki pszennej luksusowej
  • 1 czubata łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego  
  • do gotowania: 
  • 2-3 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • do smażenia - ok. 1 l oleju rzepakowego 
  • DIP - 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1/3 pęczka świeżego koperku 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • do smaku - sól, pieprz mielony  

Jak zrobić?
Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze różyczki - takie na jeden kęs. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i doprawić cukrem. Kalafior gotować 2-3 minuty. Różyczki kalafiora osuszyć.
DIP - czosnek i koperek bardzo drobno posiekać. Dodać do jogurtu zmieszanego z majonezem. Doprawić do smaku.
Do miski wbić jajka. Roztrzepać je z koncentratem, mlekiem i przyprawami. Mieszając dosypywać mąkę - kilka łyżek - aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.
W garnku rozgrzać olej. Kawałki kalafiora zanurzać w cieście, wrzucać po kilka na gorący tłuszcz. Smażyć kilka minut aż ładnie się zarumienią. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Podać na gorąco razem z dipem, w którym można maczać kawałki kalafiora. Można także jeść na zimno.

Wytrawne muffiny

Co kupić?

  • 10-15 dag parmezanu lub innego twardego i ostrego sera
  • pół kostki masła - około 12 dag
  • 0,75 szklanki mleka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta tymianku
  • duża szczypta suszonej bazylii

Jak zrobić?
Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Formę do muffinów posmarować niezbyt grubo masłem. Zetrzeć ser.
Sezam wrzucić na suchą patelnie, zarumienić. Odstawić do wystudzenia. Masło rozpuścić w rondelku.
Jajka roztrzepać z mlekiem. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól, tymianek, pieprz, bazylię, i połowę przestudzonego sezamu i starty ser. To wszystko wymieszać, zrobić dołek, wlać jajka i lekko przestudzone płynne masło, mieszać krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno być grudkowate. Tak przygotowane ciasto nałożyć do formy muffinowej, wypełniając każdy otwór do trzech czwartych wysokości. Muffiny posypać pozostałym sezamem i piec 20-25 minut.
Po wyjęciu muffiny zostawić w formie przez 10 minut, potem delikatnie je wyjąć. Smakują na gorąco i na zimno.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie