1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Nowy Rok przywitamy głównie na domówkach i to w okrojonym...
fot. www.pizabay.com

Nowy Rok przywitamy głównie na domówkach i to w okrojonym składzie. Ale nie ze wszystkich przyjemności musimy rezygnować. Kulinarnie może to być jedna z lepszych imprez i wcale nie trzeba poświęcać na gotowanie wiele czasu. Co przyrządzić, by pożegnać stary rok z przytupem? Co proponują znani kucharze? Sprawdź, jakie zgromadziliśmy przepisy na dania mięsne, których nie może zabraknąć na sylwestrowej domówce i receptury według których przygotujesz wegetariańską ucztę.
Zdjęcie ilustracyjne.

2 z 10
Ania Starmach na swoim blogu (www.aniastarmach.pl) podaje...
fot. www.pixabay.com

Ania Starmach na swoim blogu (www.aniastarmach.pl) podaje sprawdzony przepis na paszteciki w wersji bezmięsnej. Sugeruje, że idealne będą do barszczu, ale świetnie sprawdzą się jako przekąska na ciepło i na i na także podczas sylwestrowej imprezy.
Kapuśniaczki Ani Starmach
Co kupić?
400 g kiszonej kapusty
80 g pieczarek
40 g suszonych grzybów
1 cebula
2 łyżki oleju
1 l wody
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
sól, pieprz
Jak zrobić?
Kapustę zalej wodą i gotuj na małym ogniu około 2,5 – 3 godzin.
Grzyby mocz przynajmniej przez 2 godziny w wodzie, po czym odcedź je, zalej niewielką ilością świeżej wody i gotuj przez mniej więcej godzinę.
Ugotowaną i odcedzoną kapustę oraz grzyby drobno posiekaj.
Cebulę i pieczarki drobno pokrój, przysmaż na oleju, gdy puszczą sok, dodaj do nich kapustę i grzyby. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni.
Arkusz ciasta francuskiego podziel, wzdłuż krótszej krawędzi, na 3 równe części. Pośrodku każdej z nich rozłóż na całej długości nadzienie z kapusty i grzybów, zostawiając po bokach miejsce na sklejenie ciasta.
Ciasto zwiń w rulon, w miejscu sklejenia posmaruj je roztrzepanym jajkiem i mocno dociśnij.
Rulon pokrój na małe kapuśniaczki (1 rulon – ok. 3–4 kapuśniaczków).
Układaj je na blasze sklejeniem do dołu, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia. Blachę włóż na 20 minut do rozgrzanego piekarnika.
Zdjęcie ilustracyjne.

3 z 10
Cebularze Karola Okrasy...
fot. www.pizabay.com

Cebularze Karola Okrasy
Karol Okrasa na swoim blogu podaje ciekawy przepis na cebularze (pomysł pochodzi z jednego z odcinków programu Okrasa łamie przepisy i jest dostępny na blogu karolokrasa.pl). Ich przygotowanie zajmie trochę czasu, ale można się tym zająć dzień wcześniej, bo na zimno te kojarzone głównie z Lubelszczyzną przysmaki tez smakują świetnie.
Co kupić?
500 g pszennej mąki + kilka łyżek do podsypywania
1 szklanka mleka
2 jaja
40 g drożdży
2 cebule
1 łyżka maku
1 łyżka suszonego majeranku
250 g świeżych kurek, najlepiej drobnych
150 g żółtego sera w plastrach
sól, grubo mielony pieprz, olej do głębokiego smażenia
Jak zrobić?
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Łączymy w misce mleko jajo, drożdże z mąką, dobrze wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte lnianą ściereczką. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na deskę posypaną mąką. Jeszcze raz wyrabiamy ciasto na desce.
Farsz: cebule kroimy w kostkę, po czym blanszujemy we wrzątku, studzimy. Dodajemy mak, suszony majeranek, pieprz, sól. Kurki, oczyszczone i umyte, ale w całości przesmażamy na oleju krótko, by były chrupiące i dodajemy do cebuli. Można też dodać tajny składnik, na przykład kwaskowaty syrop owocowy lub aromatyczną oliwę.
Cisto dzielimy na porcje, formujemy na desce przesypanej mąką zgrabne, krągłe placki grubości około 0,5 cm. Układamy na blachę z pergaminem podsypanej mąką. Na środek wykładamy farsz, tak by zostawić wolne brzegi ciasta szerokości 1,5 – 2 cm. Plastry żółtego sera kroimy w paseczki i posypujemy cebularze na blasze, także wolne od farszu brzegi, taki by paseczki sera po upieczeniu utworzyły kształt „pajęczynki”. Odstawiamy cebularze, przykryte lnianą ściereczką, na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 180°przez 20 minut. Po 10 minutach pieczenia wyjmujemy i smarujemy brzegi rozmąconym jajem.

Zdjęcie ilustracyjne.

4 z 10
Ryż z warzywami Marleny Cichockiej...
fot. www.pizabay.com

Ryż z warzywami Marleny Cichockiej
Marlena Cichocka dzieli się swoim autorskim przepisem na smażony ryż z warzywami (www.marlenagotuje.pl). Dobry na rodzinny obiad, ale i na imprezę.
Co kupić?
200 g ryżu parboiled
¼ główki kapusty włoskiej lub 1/3 pekińskiej
2 marchewki
1/3 pora
1 szklanka fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
1 łyżeczka suszonego imbiru lub 1 cm świeżego
1 płaska łyżeczka czosnku lub 2 ząbki świeżego
½ łyżeczki kurkumy
Kilka łyżek sosu sojowego
3 jajka
Olej
Dwie łyżeczki sezamu
Jak zrobić?
Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę obierz i zetrzej na tarce na dużych oczkach. Pora posiekaj w mniejsze kawałki, podobnie poszatkuj kapustę. Na woku lub dużej patelni wlej 1 łyżkę oleju. Wybij jajka, posól i szybko zamieszaj tworząc omleta. Nie dotykaj, niech się przypiecze z jednej strony, następnie złóż omlet na pół, aby dopiekł się w środku i zdejmij z ognia.
Następnie na tą samą patelnię wlej 1-2 łyżki oleju i wrzuć warzywa czyli marchew, por, fasolkę i kapustę. Podsmażaj, dodaj sos sojowy, imbir, czosnek. Gdy warzywa zmiękną dodaj ryż i podsmażaj razem przez chwilę, przypraw kurkumą i większą ilością sosu sojowego. Wyłącz ogień, dodaj posiekany omlet i posyp sezamem.
Zdjęcie ilustracyjne.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Nie takiego meczu oczekiwali fani Astorii Bydgoszcz. Tak kibicowaliście koszykarzom!

Wielka zmiana w serialu "Dziedzictwo"! Seher umiera, nowa bohaterka w sercu Yamana

Wielka zmiana w serialu "Dziedzictwo"! Seher umiera, nowa bohaterka w sercu Yamana

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Zobacz również

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja