
Tarta Pascala Brodnickiego
Wśród przepisów Pascala Brodnickiego można znaleźć wykwintne propozycje, których przygotowanie zajmie mniej niż godzinę. Na przykład - tarta prowansalska.
Co kupić?
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
1/2 cukini (pokroić w kostkę)
1 bakłażan (pokroić w kostkę)
2 ząbki czosnku (posiekać)
1/2 żółtej papryki (pokroić w kostkę)
1/2 zielonej papryki (pokroić w kostkę)
1 czerwona cebula (pokroić w kostkę)
200 ml rzadkiej śmietany
2 jajka
tłuszcz do smażenia
2 łyżki ziół prowansalskich
sól i pieprz
Jak zrobić?
Na rozgrzanej patelni z tłuszczem zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, posól i popieprz, posyp ziołami prowansalskimi i smaż na średnim ogniu przez 10 minut.
Piekarnik podgrzej do 200°C.
W salaterce roztrzep jajka ze śmietaną, posól i popieprz. Ciasto francuskie rozłóż w formie na tartę i ponakłuwaj widelcem. Na ciasto przełóż podsmażone warzywa i zalej je masą ze śmietany i jajek. Piecz przez 35-40 minut.
Jedz tartę gorącą lub ciepłą z zieloną sałatą.
Zdjęcie ilustracyjne.

Czym jeszcze zachwycić gości i bliskich podczas oczekiwania na nowy, lepszy rok?
Już dziś warto zabrać się za marynowani śledzi w zalewie korzennej. Idealna przekąska na imprezę!
Śledzie korzenne
Co kupić?
4 płaty śledziowe (nie z octu)
4-5 cebul szalotek
2 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
8 goździków
1 gwiazdka anyżu
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
świeżo mielony pieprz
olej lniany (sam lub pół na pół z rzepakowym)
Jak zrobić?
Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w mleku lub w wodzie. Osuszamy i kroimy na mniejsze części (pod ukosem). Posypujemy je świeżo zmielonym pieprzem. Szalotki kroimy w małą kostkę. Ziele angielskie oraz goździki ucieramy w moździerzu, a następnie łączymy z gorczycą, mielonym kardamonem, gałką i imbirem.
Na dno słoiczka wsypujemy warstwę cebuli. Posypujemy ją mieszanką korzennych przypraw. Na to kładziemy warstwę śledzi. Śledzie oprószamy cynamonem. Kładziemy kolejną warstwę cebuli i powtarzamy układanie do wykończenia składników. W trakcie zapełniania wkładamy przy ściankach słoiczka liście laurowe. Na wiechu układamy gwiazdkę anyżu. Zalewamy zawartość olejem (wlewamy bardzo powoli). Szczelnie zamykamy słoik. Śledzie przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach.
Zdjęcie ilustracyjne.

Smażony kalafior w cieście pomidorowym
Co kupić?
1 nieduży kalafior
2-3 jajka
150 ml mleka
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
kilka łyżek mąki pszennej luksusowej
1 czubata łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
do gotowania:
2-3 l wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
do smażenia - ok. 1 l oleju rzepakowego
DIP - 300 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżki majonezu
1/3 pęczka świeżego koperku
1-2 ząbki czosnku
do smaku - sól, pieprz mielony
Jak zrobić?
Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze różyczki - takie na jeden kęs. W dużym garnku zagotować wodę, osolić ją i doprawić cukrem. Kalafior gotować 2-3 minuty. Różyczki kalafiora osuszyć.
DIP - czosnek i koperek bardzo drobno posiekać. Dodać do jogurtu zmieszanego z majonezem. Doprawić do smaku.
Do miski wbić jajka. Roztrzepać je z koncentratem, mlekiem i przyprawami. Mieszając dosypywać mąkę - kilka łyżek - aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany.
W garnku rozgrzać olej. Kawałki kalafiora zanurzać w cieście, wrzucać po kilka na gorący tłuszcz. Smażyć kilka minut aż ładnie się zarumienią. Wyłowić łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
Podać na gorąco razem z dipem, w którym można maczać kawałki kalafiora. Można także jeść na zimno.
Zdjęcie ilustracyjne.

Wytrawne muffiny
Co kupić?
10-15 dag parmezanu lub innego twardego i ostrego sera
pół kostki masła - około 12 dag
0,75 szklanki mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
szczypta tymianku
duża szczypta suszonej bazylii
Jak zrobić?
Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Formę do muffinów posmarować niezbyt grubo masłem. Zetrzeć ser.
Sezam wrzucić na suchą patelnie, zarumienić. Odstawić do wystudzenia. Masło rozpuścić w rondelku.
Jajka roztrzepać z mlekiem. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól, tymianek, pieprz, bazylię, i połowę przestudzonego sezamu i starty ser.
To wszystko wymieszać, zrobić dołek, wlać jajka i lekko przestudzone płynne masło, mieszać krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno być grudkowate.
Tak przygotowane ciasto nałożyć do formy muffinowej, wypełniając każdy otwór do trzech czwartych wysokości. Muffiny posypać pozostałym sezamem i piec 20-25 minut.
Po wyjęciu muffiny zostawić w formie przez 10 minut, potem delikatnie je wyjąć. Smakują na gorąco i na zimno.
Zdjęcie ilustracyjne.