W specjalnym świątecznym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” razem z naszym gospodarzem i ulubionym kucharzem Rafałem Godziemskim udamy się do malowniczej gminy Białe Błota. Gotować będziemy w siedzibie leśnictwa – to miejsce dobrze znane okolicznym mieszkańcom, bo wielu z nich właśnie tutaj kupuje choinki. Na początek z pomocą Magdaleny Maison, wójta gminy Białe Błota, przyrządzimy krokieciki z łososia z sosem muślinowym. To danie szybkie, a przy tym bardzo nowatorskie i efektowne. Będzie więc świetnym urozmaiceniem na wigilijnym stole.

Na wigilijnym stole nie może też zabraknąć klasyków. Dlatego mamy dla was aż dwa przepisy na śledzie – oba sprawdzone, przetestowane i polecane przez lokalne Koła Gospodyń Wiejskich. A tych w naszym regionie nie brakuje. 14 grudnia w Białych Błotach odbył się Pierwszy Gminny Konkurs dla Kół Gospodyń Wiejskich na najpiękniejszy stół i najsmaczniejsze potraw wigilijne.
Wśród wyróżnionych dań znalazły się tradycyjne śledzie w śmietanie przygotowane przez Iwonę Nowakowską i Krystynę Hames z Koła Gospodyń Wiejskich Lipiniki Murowianki, a także śledzie po żydowsku autorstwa Małgorzaty Łodzińskiej i Marioli Jankowskiej z Koła Gospodyń Wiejskich Kwiat Kruszyny. Poniżej znajdziecie listę składników do przygotowania wszystkich trzech potraw – a w filmie praktyczne wskazówki.

Zapraszamy do wspólnego gotowania i świętowania!
Koreczki z łososia z sosem muślinowym
Filet z łososia
Łosoś wędzony
Kilka szalotek
Sos sojowy
Kilka ząbków czosnku
Cytryna
Łyżka masła
Liście szpinaku
Miód
Sól
Pieprz
Sos muślinowy:
Śmietana 36%
Sos holenderski (żółtka, masło, sok z cytryny)
Będą potrzebne wykałaczki
Śledzie w śmietanie
Koło Gospodyń Wiejskich Lipniki Murowianki
2-3 filety śledziowe (matiasy wykwintne)
Jabłko
Ogórek kiszony
Cebula
Ok. 3 łyżki śmietany 18 lub 12%
Łyżka majonezu
Łyżka jogurtu naturalnego
Łyżeczka cukru
Pieprz czarny
Ewentualnie sól
Koperek do dekoracji
Śledzie po żydowsku
2-3 filety śledziowe (matiasy wykwintne)
Cebula
1/5 szklanki octu
Pół szklanki oleju
Łyżka majeranku
5 ziaren ziela angielskiego
Ząbek czosnku
Pęczek koperku
