- W tej chwili sytuacja nie wygląda dobrze. Polska jeśli chodzi o wielkość produkcji jest 3. krajem w UE, natomiast jeśli chodzi o spożycie, to w spożyciu warzyw zajmujemy bodajże 6. miejsce, a w spożyciu owoców 4. od końca w UE. Jest to też ilość spożywana daleko niższa od zaleceń żywieniowców, od zaleceń WHO. Nie jest dobrze, wskazują na to też badania- tłumaczy w rozmowie z AIP Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Jak tłumaczy Boguta, w okresie zimowym z owoców najczęściej wybieramy jabłka oraz owoce jagodowe. Natomiast jeśli chodzi o warzywa to dominują tutaj przede wszystkim nasze popularne gatunki jak cebula, marchew ale również pomidory czy ogórki. - Wybieramy także buraki ćwikłowe, brokuły, kalafiory. Co ciekawe jeśli chodzi o owoce, bardzo często, jednak rzadziej niż jabłka, wybieramy banany i pomarańcze -dodaje.
- Pomimo tego, że Polacy znają benefity jakie wiążą się z jedzeniem warzyw i owoców, nie mają pojęcia ile tych warzyw i owoców trzeba codziennie spożywać- mówi Agata Zadrożna, Kantar.
Jednocześnie w Polsce stają się mrożonki. Znajdują się coraz częściej w naszym zestawie śniadaniowym, obiadowym i nawet kolacyjnym. Oczywiście głównie są to mrożonki warzywne, wynika to z naszej tradycji.
- Nasze społeczeństwo jest coraz bogatsze, ma coraz więcej świadomości żywieniowej, wie co należy i w jakiej ilości należy zjadać. Natomiast jeśli chodzi o mrożonki owocowe to zdecydowanie są marginesem póki co. Jednak trend światowy jest jednoznaczny, dlatego liczę na to, że mrożonki owocowe w naszym podstawowym menu- wyjaśnia AIP Zbigniew Kacprzyk, Krajowa Rada Przetwórstwa i Zamrażalnictwa owoców i Warzyw.
- Jakość mrożonek produkowanych przez polskie firmy jest na naprawdę wysokim poziomie. Wszystko wskazuje na to, że mrożonki będą coraz bardziej dominować na stołach Polaków i czerpać z tego będą korzyści zarówno zdrowotne jak i finansowe obydwie strony, czyli producenci- dodaje Kacprzyk.
