Zakon cystersów w 1098 roku założył św. Robert z Molesme, pierwszy opat z Citeaux we Francji. Zakonnicy dotarli do Polski w połowie XII wieku, a na terenach wokół dzisiejszego Koronowa pojawili się w 1256 roku. Co wiemy o nich i ich kuchni?
W tę historyczną podróż z gotowaniem zabierze nas Rafał Godziemski.
Zapraszamy i życzymy smacznego!

Szaszłyki z kaszanką i ziemniakami
- Cebula
- Olej do smażenia
- Kaszanka KIER
- Oregano CYKORIA
- Lubczyk CYKORIA
- Czosnek niedźwiedzi CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Sól kamienna CYKORIA
- Jabłko
- Ziemniaczane puree
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- Sparzone liście kapusty
- Plastry wędzonego boczku KIER
Sos
- Konserwowy ogórek
- Cebula
- Ząbek czosnku
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
- Świeży estragon
- Łyżka jogurtu naturalnego
- Łyżka ketchupu łagodnego POLSKIE PRZETWORY
- Pieprz czarny CYKORIA
- Sól kamienna CYKORIA
Odcinek powstał we współpracy z:
Polskie Przetwory
Cykoria
Kier