https://expressbydgoski.pl
reklama

Smaki Kujaw i Pomorza – gotujemy gęsinę w kociołku nad ogniskiem

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Gęsina, świeże powietrze, przepyszne jedzenie – w nowym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza” odwiedzimy Bory Tucholskie, czyli jeden z najbardziej rozległych kompleksów lasów sosnowych w Polsce. W tych malowniczych okolicznościach przyrody zaprezentujemy kolejny przepis w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina”.

W specjalnym gęsinowym cyklu „Smaków Kujaw i Pomorza” poznajemy regionalne potrawy i przepisy idealne na obchody dnia św. Marcina. W tym odcinku będzie to gęś z kociołka z warzywami.

To przepis idealny na ognisko, camping albo plenerową wycieczkę, dlatego razem z Rafałem Godziemski zabierzemy was do camperparku Nadleśnictwa Wozidowda. Możecie liczyć na piękne widoki i najlepsze smaki. Przygotujcie składniki i gotujcie razem z nami!

Gęś z kociołka z warzywami

Składniki:

  • Mięso z gęsiny, np. piersi i udka

  • 2 marchewki

  • Korzeń pietruszki

  • 2–3 cebule

  • Pieczarki lub grzyby leśne

  • Seler naciowy

  • Por

  • Pomidory z puszki

  • Biała fasola

  • Żurawina

  • Musztarda francuska

  • Piwo

  • Śmietana

  • 2l wody

  • Pieprz czarny

  • Sól

  • Liść laurowy

  • Ziele angielskie

  • Słodka papryka

  • Majeranek

  • Tymianek

  • Rozmaryn

  • Natka pietruszki

Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.

Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski