W specjalnym gęsinowym cyklu „Smaków Kujaw i Pomorza” poznajemy regionalne potrawy i przepisy idealne na obchody dnia św. Marcina. W tym odcinku będzie to gęś z kociołka z warzywami.

To przepis idealny na ognisko, camping albo plenerową wycieczkę, dlatego razem z Rafałem Godziemski zabierzemy was do camperparku Nadleśnictwa Wozidowda. Możecie liczyć na piękne widoki i najlepsze smaki. Przygotujcie składniki i gotujcie razem z nami!
Gęś z kociołka z warzywami
Składniki:
Mięso z gęsiny, np. piersi i udka
2 marchewki
Korzeń pietruszki
2–3 cebule
Pieczarki lub grzyby leśne
Seler naciowy
Por
Pomidory z puszki
Biała fasola
Żurawina
Musztarda francuska
Piwo
Śmietana
2l wody
Pieprz czarny
Sól
Liść laurowy
Ziele angielskie
Słodka papryka
Majeranek
Tymianek
Rozmaryn
Natka pietruszki
Szczegółowy przepis znajdziecie w filmie.
Odcinek powstał we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Na odcinek zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki
