Owoce to z pewnością najlepsza przekąska. Zdrowa bez zbędnych zapychaczy. Oczywiście i z nimi możemy przesadzić jednak zdarza się to zdecydowanie rzadziej niż w przypadku słodyczy.
Witaminy, składniki mineralne, cukry i kwasy zawarte w żywności nie ulegają znaczącym zmianom podczas zamrażania. Straty witamin i składników mineralnych w mrożonych owocach są więc o wiele niższe niż w przypadku innych procesów utrwalania żywności.
Takie są skutki jedzenia mrożonych owoców - lista
Niestety wiele naszych ukochanych owoców dostępne są tylko w danym sezonie a potem musimy czekać cały rok aż pojawią się znowu. Tak jest np z truskawkami, malinami, czereśniami, wiśniami i wieloma innymi polskimi owocami. Jak zatem cieszyć się niektórymi owocami cały rok? Które owoce warto mrozić i jakie ma to dla nas korzyści. Sprawdźcie w poniższej galerii.
