To była próba generalna przed Kulinarnym Pucharem Świata - najważniejszym wydarzeniem w świecie kulinarnym.
Zanim jednak smak dań przygotowanych przez Reprezentację Kucharzy Wojska Polskiego sprawdzi znakomite jury w Luksemburgu, skosztowali ich też pracownicy firmy bydgoskiej firmy Oponeo.
W menu przygotowanym przez 12 kucharzy pod czujnym okiem Piotra Weltera, kapitana reprezentacji kucharzy Wojska Polskiego, pojawiły się między innymi dwie zupy - krem z salsefii oraz krem z pieczonych ziemniaków. Ponadto roladki z kurczaka kukurydzianego faszerowanego kaczką w sosie z syropu z rokitnika, wołowina z rozmarynem w sosie demi-glace, kluski śląskie, kasza z grzybami, buraczki z wanilią, świeże i grillowane warzywa oraz deser, który powalił degustujących na kolana - mus z chałwy.
Kulinarny Puchar Świata odbywa się raz na 4 lata. Ma zasięg międzynarodowy i skupia najlepsze drużyny kulinarne. W 2012 Reprezentacja Kucharzy Wojska Polskiego zdobyła brąz. Jak będzie w tym roku w Luksemburgu? Przekonamy się już pod koniec listopada.