Przepis na żurek wielkanocny na domowym zakwasie według Magdy Gessler [przepis na zakwas do żurku Magdy Gessler]
Składniki:
- mąka żytnia - pół szklanki
- woda przegotowana - 0,5 litra
- skórka z chleba razowego
- woda - 2 litry
- masło - 3 łyżki
- włoszczyzna - (2 marchewki, por, pietruszka, cały seler)
- cebule- 2
- czosnek - 4 ząbki
- tarty chrzan - 2 łyżeczki
- suszone grzyby - 2 sztuki
- listki laurowe - 3
- ziele angielskie - 5 ziaren
- czarny pieprz ziarnisty - 7 ziaren
- biała kiełbasa - 500 gram
- tłusta śmietana - 100 ml
Przygotowanie:
Zakwas: Mąkę rozrobić z odrobiną przegotowanej wody w ceramicznym lub szklanym naczyniu. Następnie dodać resztę wody i skórkę z chleba. Przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić na 4-5 dni w ciemnym miejscu. Zakwas powinien mieć kwaśny zapach i smak (ale nie może być spleśniały). Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Żurek: Cebule i czosnek posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Dolać wodę, włożyć obrane i umyte warzywa z włoszczyzny, suszone grzyby i zioła: listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Zagotować. Do gotującej się zupy dodać kiełbasę i gotować 30 min. Wyjąć kiełbasę i pokroić ją na talarki. Dodać zakwas, pokrojoną kiełbasę i gotować kolejne 10 min. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i dodać do garnka. Przed podaniem dodać majeranek, chrzan i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem i pajdą chleba.
Przepis na domowy żurek wielkanocny [Wielkanoc 2019, przepis na żurek]
Składniki:
- 2 spore ziemniaki
- 2 cebule
- garść suszonych prawdziwków
- szklanka ukiszonego żuru
- wywar jarzynowy z marchewki, pietruszki, kawałka selera
- szczypiorek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- kawałek dobrej wiejskiej podsuszonej kiełbasy
- przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, ostra wędzona papryka, majeranek
- 2 łyżki masła
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać niezbyt dużą ilością wody i zostawić na około pół godziny, żeby zmiękły. W międzyczasie przygotować wywar z jarzyn. Same jarzyny nie będą potrzebne do zupy, więc można wykorzystać je np. na sałatkę jarzynową. Cebulę pokroić w półplasterki. W rondlu rozpuścić masło i zaszklić cebulę. Do rondla dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, całość zalać gorącym wywarem jarzynowym.
Do wywaru należy dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojone w paski grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Całość gotować, aż wszystkie składniki zrobią się miękkie. Dodać żurek, śmietanę i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość doprawić.
