Sałatka jarzynowa to tradycyjna potrawa, która często króluje na polskich stołach. Przedstawiamy sprawdzony przepis na sałatkę jarzynową według przepisu słynnej restauratorki Magdy Gessler:
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową [Wielkanoc 2019, sałatka jarzynowa]
Składniki:
- winne jabłko
- 2 ugotowane marchewki
- biała część pora
- 3 ziemniaki w mundurkach
- 3 ogórki kiszone
- 3 jajka na twardo
- szklanka ugotowanego zielonego groszku (lub drobnej fasolki)
- majonez
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- pieprz, sól
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, marchewkę, jabłko, jajka i ogórki obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
2. Dodajemy ugotowany groszek (lub fasolkę).
3. Całość zalewamy majonezem wymieszanym z jogurtem, mieszamy delikatnie, doprawiamy solą i pieprzem
4. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
5. Opcjonalnie możemy dodać do sałatki siekane włoskie orzechy.
Porada:
Warzywa, których używamy do przygotowania sałatki jarzynowej, mogą być ugotowane w wodzie. Jednak należy pamiętać, że warzywa, które gotują się w rosole mają lepszy smak i nadają sałatce niepowtarzalny aromat. Magda Gessler podkreśla, że to najczęściej popełniany błąd.
Sałatka jarzynowa według Anny Starmach [Wielkanoc 2019, sałatka wielkanocna]
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 2 twarde jabłka
- 2 ogórki kiszone
- 2 ziemniaki
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 1 mały seler (korzeń)
- 200 g majonezu
- 100 g śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę dokładnie umyj, następnie obierz. Warzywa zalej wodą, posól i gotuj około 45 minut.
2. Ugotowane warzywa pokrój w kostkę, dodaj pokrojone jabłka, ogórki, odcedzony groszek.
3. Majonez wymieszaj ze śmietaną i musztardą, jeśli masz ochotę, dodaj chrzan i sok z cytryny.
4. Majonez wymieszaj z warzywami, dopraw do smaku.
