Spis treści
Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 20

Sprawdzony przepis na ogórki małosolne. Zanim zaczniemy przygotowywać ogórki małosolne, zastanów się w jakim naczyniu je umieścisz. Najlepszy będzie kamienny garnek, bardzo duży słoik, albo inne naczynie większych rozmiarów. Jeśli nie masz nic takiego pod ręką, możesz niżej podaną ilość ułożyć do kilku standardowych dużych słoików.
Przepis na ogórki małosolne - składniki
Składniki:
- 1 kilogram świeżych ogórków. Kupując, wybierz te nieduże
- 4-5 gałązek kopru
- 4 ząbki czosnku
- korzeń chrzanu (15-20 cm)
- sól (najlepiej kamienna)
- 1,5 litra wody
Ile soli dodać, by ogórki małosolne były pyszne?
Ogórki przełóż do zlewu (albo miski), zalej zimną wodą i mocz je przez 3-4 godziny. Po tym czasie dobrze je umyj i opłucz. Koper pokrój, albo połam tak, by zmieścił się do naczynia, które wybrałeś. Ząbki czosnku kroimy na pół (wzdłuż) korzeń chrzanu na pół wzdłuż i jeszcze na kilka mniejszych kawałków. 1,5 litra wody wlej do garnka i podgrzej. Kiedy woda zrobi się ciepła dodaj soli i wymieszaj. Proporcje wyglądają następująco: 1 łyżka soli na każdy litr wody. W niektórych przepisach znajdziesz nieco więcej soli (1,5 łyżki na 1 litr) - próbuj, eksperymentuj i wybierz opcję, która bardziej przypadnie ci do gustu.
Jeśli wybrałeś większe naczynie - ogórki, koper, czosnek, chrzan układaj na przemian. Jeśli są to zwykłe słoiki, powkładaj ogórki pionowo a między nie powciskaj koper, czosnek i chrzan. Wszystko zalej posoloną wcześniej wodą (może być ciepła, ale nie zalewaj wrzątkiem).
Po ilu dniach można jeść?
Nie zamykaj naczynia. Możesz je przykryć na dwa sposoby - gazą, albo mniejszym talerzykiem, który dociśniesz czymś ciężkim (np. kamieniem). Ogórki odstaw w ciemne miejsce. To, jak szybko będziesz mógł je jeść, zależy m.in. od temperatury, w której będziesz je przechowywać. Przeważnie pierwsze są już do zjedzenia po trzech dniach (jeśli woda zaczęła mętnieć - możesz spróbować, czy już się nadają). Smacznego!
Polecamy