Smaki Kujaw i Pomorza SEZON 4 ODC 23

Chłodnik wielu ludziom kojarzy się jeszcze z czasami dzieciństwa, kiedy to nasze babcie w ciepły dzień przygotowywały właśnie taki obiad. Oprócz tego, że jego zrobienie jest bardzo łatwe, to jeszcze swoim smakiem nadaje się na upalny dzień. Jego smak niezmiennie podbija podniebienia nie tylko Polaków!
Chłodnik - w naszej galerii dowiesz się, jak przyrządzić chłodnik:
Przepis na chłodnik wywodzi się z czasów PRL-u, kiedy to mięso było trudne do zdobycia, a dieta opierała się głównie na nabiale i warzywach. Bez wątpienia - najlepszy w smaku jest chłodnik zrobiony ze świeżych warzyw z ogródka. Jednak gdy nie mamy możliwości by takie zdobyć, nadadzą się również te kupione w sklepie.
Od czasów pierwszego przepisu na chłodnik, wielu kucharzy zdecydowało się na liczne zmiany, które przypadły do gustu wielu ludziom. Jednak bez wątpienia ten najlepszy, jest zrobiony z buraków i botwinki. U nas poznasz przepis również te oryginalne smaki. Jeden z nich poleca Robert Makłowicz. Sprawdź, jak go zrobić!