
Chłodnik większość znamy jako ten zrobiony z buraków i botwinki. Jednak oprócz litewskiego, występują również takie zrobione z cukinii, marchewki czy ogórków. Niektórzy są zwolennikami chłodnika na słodko, który przygotowywany jest ze świeżych owoców. To idealny pomysł na obiad w gorący dzień! W naszej galerii poznasz przepis nie tylko na chłodnik litewski, ale również na taki, którego z pewnością nigdy nie jadłeś! ▶▶

Chłodnik według Roberta Makłowicza
Zaczniemy od przepisu, który proponuje nam znany kucharz - Robert Makłowicz. Jest to chłodnik opierający się na szczawiu, rzodkiewce i koperku. Sprawdź, jak go przygotować! ▶▶

Składniki:
• kefir,
• śmietana,
• woda/wywar,
• liście niedźwiedziego czosnku,
• szczaw,
• koperek,
• rzodkiewki,
• ocet z czeremchy (można pominąć),
• dymka lub szczypior,
• sól i cukier do smaku,
• młode ziemniaki,
• masło,
• jajka ugotowane na twardo.
źródło: haps

1. Szczaw opłucz i posiekaj razem z czosnkiem. Następnie przełóż na patelnie, dolej trochę wody (około 300 - 400 ml) albo wywaru i dopraw solą, cukrem oraz octem. Całość przykryj i zostaw na chwile do zblanszowania. Dzięki temu składniki zmiękną i powstanie aromatyczny wywar.
źródło: haps