
2. Wywar przelej do dużej miski i schłodź w lodówce. Do zimnej zupy dodaj posiekany koperek, dymkę oraz rzodkiewkę, a na koniec wlej kefir i śmietanę. Proporcję nie są tak istotne, jednak kucharz poleca użyć więcej kefiru niż śmietany.
źródło: haps

3. Najlepiej podawać go z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami z masłem i koperkiem. Smacznego!
Dalej poznasz przepis na tradycyjny chłodnik litewski. ▶▶
źródło: haps

Chłodnik litewski
Składniki:
• 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami
• 500 ml rosołu lub bulionu
• 400 g kefiru lub zsiadłego mleka
• 400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka)
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 2 małe ogórki gruntowe
• 1/2 ząbka czosnku
• 1 łyżeczka octu
źródło: kwestia smaku

1. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, a następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści - nie trzeba dodawać wszystkich.
źródło: kwestia smaku