Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Obiadowe zapasy bez Okrasy

Katarzyna kabacińska
Chętnie śledzimy rywalizację znanych kucharzy - Pascala i Okrasy - na tanie dania. Tymczasem równie dobre przepisy miewamy pod ręką.

Chętnie śledzimy rywalizację znanych kucharzy - Pascala i Okrasy - na tanie dania. Tymczasem równie dobre przepisy miewamy pod ręką.

<!** Image 3 align=none alt="Image 199758" sub="Rady kulinarnych mistrzów mogą przydać się w każdej kuchni [Fot.: thinkstock]">Gdy za oknem słota, miło krzątać się w ciepłej kuchni. Szczególnie że dla weekendowych kucharzy mamy rady regionalnych specjalistów, jak niedrogo dogodzić podniebieniu.

Żeby danie było tanie

Nazwa restauracji zdradza, że kucharz z podbydgoskiej „Tawerny” Andrzej Zalewski specjalizuje się w rybach. - W menu mamy wprawdzie sandacza, ale można go zastąpić tańszym pstrągiem - decyduje na wieść, że to ma być obiad za 20 zł. <!** reklama>

Przed smażeniem pamiętajmy, by rybę rozmrozić naturalnie, a nie pod wodą czy w mikrofalówce! Pstrąga doprawiamy solą, pieprzem i koprem, którego łodygi wkładamy do garnka z gotującą się wodą. - Położony na wierzch durszlak stworzy parowar, w którym ugotujemy posypaną solą i cukrem kapustę pekińską oraz kalafior, skropiony cytryną, by nie pożółkł - radzi Andrzej Zalewski. Gdy warzywa się gotują, na patelni klarujemy masło i smażymy na złoto rybę, skrapiając ją ponownie cytryną. - Koniecznie po odstawieniu z ognia, inaczej masło zgorzknieje - ostrzega, życząc smacznego.

Zdrowe odżywianie ma też na uwadze szef kuchni hotelu „City”, Dariusz Gwiazda, proponując gotowane na parze warzywa do kurczaka. - Filet z piersi kroimy w kostkę, marynujemy w ziołach i przyprawach (sól, pieprz, ząbek czosnku, gałązka tymianku) i odstawiamy na godzinę do lodówki - przypomina mistrz. W tym czasie czyścimy i smażymy z cebulką po 50 gramów kurek i borowików, do których dodajemy oprószonego mąką kurczaka i przesmażamy. Na koniec dodajemy śmietanę i chwilę razem dusimy. Podane z ryżem danie jest syte i wyśmienite!

Smak bliski i Bliskiego Wschodu

W stawiającej na tradycyjną kuchnię „Magdalence” z Torunia szukamy swojskich smaków. - Wielkie powodzenie ma karkówka z grilla - zdradza szefowa, Magdalena Kulpa i rozwiewa wątpliwości, że to nie sezon... Bo tę karkówkę można robić na grillowej patelni, ale dobę wcześniej trzeba plastry mięsa zamarynować w oliwie z zielem angielskim, liściem laurowym i czosnkiem. - Przed smażeniem karkówkę rozbijamy przez folię, by nie pryskał tłuszcz - pada dobra rada, bo potem jest prosto: podsmażone 15 dag pieczarek z cebulą kładziemy na plastry mięsa, dekorujemy papryką i polewamy sosem czosnkowym (śmietana, jogurt, zgnieciony czosnek). Tak przystrojoną posypujemy tartym serem i wsadzamy na 10 minut do piekarnika. Pycha!

Z innej toruńskiej restauracji - „Mediterian” - dochodzą śródziemnomorskie zapachy.

- Tak pachną falafele, czyli kotleciki z cieciorki - oznajmia właścicielka, Mariola Ogiejczyk i mówi, że to danie wegeteriańskie, tanie, ale potrzeba na nie 2 dni. Bo najpierw paczkę suchej cieciorki moczymy przez dobę, po odsączeniu miksujemy na papkę i formujemy klopsiki, dodając natkę pietruszki, 4 ząbki czosnku, cebulę, por i kmin rzymski. Następnie falafele zamrażamy, by po nocy usmażyć je w głębokim tłuszczu jak frytki. Egzotyczne, a niedrogie.


Menu na obiad za 20 zł dla 3-4 osób

Bydgosko-toruńskie propozycje:

Sandacz smażony na maśle cytrynowym podany z kalafiorem i kapustą na parze oraz z zasmażanymi ziemniakami (propozycja z „Tawerny” w Żołędowie).

Kurczak duszony w śmietanie z kurkami i borowikami, serwowany z warzywami na parze i z ryżem (przepis z bydgoskiego hotelu „City”).

Karkówka z grilla z pieczarkami i papryką polana, sosem czosnkowym i zapiekana z serem (z menu restauracji „Magdalenka” w Toruniu).

Falafele, czyli kotleciki z cieciorki - danie pochodzące z Bliskiego Wschodu, ale polecane rodzimym wegetarianom, choć nie tylko (propozycja toruńskiej restauracji „Mediterian”).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!