Aby jej uniknąć należy przede wszystkim powoli i regularnie zjadać małe posiłki, dbając o to, aby każdy kęs dokładnie przeżuć. Należy również wykluczyć popijanie w trakcie jedzenia i zrezygnować z używek, jak kawa i herbata, oraz napojów gazowanych, nie wspominając o alkoholu. Posiłek powinien być spożywany w spokoju i być zdrowy, to jest nie powinien zawierać za dużo tłuszczu i cukru. Niewskazane jest również jedzenie deseru zaraz po posiłku głównym. Ponadto warto upewnić się przed każdym posiłkiem, że odzież jest luźna i nie uciska okolic żołądka, a po jego konsumpcji - nie kłaść się, tylko zachować pozycję siedzącą. Jeżeli zgaga już nas dopadła, wtedy pomocne mogą być napary wspomagające trawienie na przykład z kopru włoskiego lub dziurawca.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
