
Dla kobiet w ciąży
Kobiety w ciąży powinny często sięgać po nasiona chia, ponieważ zawierają w swoim składzie błonnik, który wspomaga układ pokarmowy, a tym samym wspomoże przy pojawiających się zaparciach i hemoroidach.
Stanowią też doskonałe źródło żelaza i wapnia. Ten drugi składnik wzmacnia układ kostny i wpływa na prawidłowy rozwój narządów płodu. Co więcej, chia jest źródłem białka, które jest ważnym składnikiem odżywczym podczas ciąży, gdyż sprzyja rozwojowi narządów, np. mózgu i komórek płodu. Ponadto, białko może pomóc w utrzymaniu sytości.
Sprawdź wszystkie właściwości nasion chia --->

Na lepszą pamięć i depresję
Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki. Wspomniane kwasy wspierają pracę mózgu. Ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację. Ponadto wspierają układ nerwowy. Uspokajają, a nawet mogą pomóc złagodzić objawy depresji.
Sprawdź wszystkie właściwości nasion chia --->

Przy walce z nowotworami
Nasiona chia zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi. Stanowią doskonałe źródło błonnika i cynku, czyli substancji, które zapobiegają rozwojowi nowotworów i wspomagają walkę z rakiem.
Sprawdź wszystkie właściwości nasion chia --->
Czytaj też: Te produkty rujnują trzustkę. Mamy listę!

Dla osób starszych
U osób starszych nasiona chia mogą zahamować rozwój demencji czy choroby Alzheimera. Co więcej, kwasy omega-3, zawarte w tym produkcie, wspomagają funkcjonowanie wzroku oraz zapobiegają pojawieniu się zwyrodnienia plamki żółtej.
Sprawdź wszystkie właściwości nasion chia --->