Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasiona chia: jedni powinni ich unikać, a inni jeść jak najczęściej. Oto ich właściwości i przeciwskazania

Weronika Błaszczyk
Weronika Błaszczyk
Nasiona chia mają wiele właściwości cennych dla ludzkiego organizmu. Kto zatem może, a wręcz powinien je jeść? Sprawdź wszystkie właściwości nasion chia --->
Nasiona chia mają wiele właściwości cennych dla ludzkiego organizmu. Kto zatem może, a wręcz powinien je jeść? Sprawdź wszystkie właściwości nasion chia --->pixabay.com/materiał ilustracyjny
Nasiona chia to popularny produkt zwłaszcza wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ma wiele pozytywnych właściwości dla organizmu, dzięki pokaźnej liczbie wartościowych składników. Ponadto, nasiona chia można przygotowywać na różnorodne sposoby zarówno na słodko, jak i na słono. Jakie wartości odżywcze mają nasiona chia? Na co są dobre? Jakie są przeciwskazania?

Spis treści

Nasiona chia: co to?

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Pochodzą z Meksyku i Gwatemali. Są drobne, okrągłe i mają czarny kolor. Po namoczeniu pęcznieją i lekko miękną. Tysiące lat temu wierzono, że mają szczególną magiczną moc. Miały dodawać siły, więc często podawano je wędrowcom.

Nasiona chia: co zawierają i ile mają kalorii?

Nasiona chia to produkt, który warto włączyć do swojej codziennej diety, ponieważ zawierają mnóstwo cennych składników. Wpływają korzystnie na pracę całego organizmu człowieka, ale także i na urodę: opóźniają proces starzenia się skóry i poprawiają jej kondycję.

Zawierają dużo wysokiej jakości białka, błonnik, a także:

  • kwasy tłuszczowe
  • magnez
  • fosfor
  • wapń
  • potas
  • sód
  • cynk
  • przeciwutleniacze i witaminy z grupy B i E

Produkt ten jest jednak stosunkowo kaloryczny, ponieważ na 100 gram nasion przypada 486 kalorii.

Nasiona chia: ile dziennie można zjeść? Jak je przygotować?

Chia nie ma konkretnego smaku, dzięki czemu pasuje praktycznie do wszystkiego. Można je dodawać zarówno do słodkich, jak i słonych potraw. Nie wymagają specjalnej obróbki. Zjadać może je w całości lub zmielić i rozdrobnić.

Pod wpływem wody lub innego płynu zwiększają one swoją objętość nawet dwunastokrotnie. Warto pamiętać, że zbyt duża ilość ziaren szałwii hiszpańskiej może powodować problemy trawienne. Optymalna dawka dla dorosłej osoby to 1,5 łyżki nasion dziennie. Nie należy przekraczać ilości dwóch łyżek na dobę.

Czy nasiona chia można jeść w ciąży?

Kobiety w ciąży mogą bezpiecznie spożywać nasiona chia. Stanowią dla nich źródło wielu niezbędnych składników, które są szczególnie przydatne w tym czasie.

Nasiona chia: przeciwskazania. Kto nie powinien ich jeść?

Nasiona chia mogą wzmacniać działanie leków obniżających ciśnienie tętnicze krwi, leków przeciwzakrzepowych i przeciwpłytkowych. Z tego też powodu osoby, stosujące takie leki, powinny zachować szczególną ostrożność.

Ponadto, ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 nasiona chia zwiększają ryzyko krwawień. Pacjenci, przyjmujący preparaty antyoksydacyjne, także powinny uważać.

Nasiona chia: właściwości. Kto może je jeść?

Nasiona chia mają wiele właściwości cennych dla ludzkiego organizmu. Kto zatem może, a wręcz powinien je jeść? Szczegóły przeczytaj w naszej galerii.

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera