
Nasiona chia kto może je jeść? Na co są dobre?
Nasiona chia mają wiele właściwości cennych dla ludzkiego organizmu. Kto zatem może, a wręcz powinien je jeść?
Sprawdź wszystkie właściwości nasion chia --->

Przy chorobach serca i nadciśnieniu
Nasiona szałwii hiszpańskiej przyczyniają się do obniżenia poziomu tzw. złego cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz do podwyższenia stężenia dobrego cholesterolu HDL.
Zapobiegają zatem tworzeniu się miażdżycy i zmniejszają ryzyko licznych chorób serca, np. choroby wieńcowej.
Sprawdź wszystkie właściwości nasion chia --->

Na mocne kości i zdrowe zęby
Szałwia hiszpańska to też porządna dawka wapnia. W 100 g jego go aż 631 mg. o ponad dwa razy więcej niż w szklance mleka. Ponadto, to także źródło fosforu (860 mg/100 g), który również odpowiada za mocne kości i zęby.
Sprawdź wszystkie właściwości nasion chia --->
Czytaj też: Masz trądzik? Na takie jedzenie uważaj!

Dla wegetarian i wegan
Nasiona chia to bardzo dobre źródło białka. W 100 g nasion znajduje się go aż 16,54 g. Co więcej, zawierają aż 91 ze 100 aminokwasów, dzięki czemu stanowią lepszy wybór niż inne nasiona białkowe.
Sprawdź wszystkie właściwości nasion chia --->