Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie kuchni polecają potrawy własne i swoich konkurentów

Hanna Walenczykowska
Hanna Walenczykowska
Gicze cielęce, pieczone kaczki z modrą kapustą, sandacze, polędwice wołowe, grecka musaka, czyli pyszności z mistrzowskich kuchni.

Gicze cielęce, pieczone kaczki z modrą kapustą, sandacze, polędwice wołowe, grecka musaka, czyli pyszności z mistrzowskich kuchni.

<!** Image 3 align=none alt="Image 185587" sub="Patryk Młynarczyk, szef kuchni „Dolce Vita” zaprasza na stek z polędwicy wołowej. (Fot. Tymon Markowski)">

„Express Bydgoski” razem ze swoimi Czytelnikami szuka miejsca, w którym można zjeść coś wyjątkowego.

Na piwo i zapiekane bułeczki

- Mam kilka ulubionych miejsc i ulubione dania - przyznaje pan Andrzej, uczestnik naszego plebiscytu. - Na wołowe ogony chodzę do „Dolce Vita”, na piwo i zapiekane bułeczki umawiam się z przyjaciółmi w „Za Piecem”, ryby i dziczyznę jadam w Ostromecku. Czasami, dla odmiany, jedziemy do Osielska, gdzie w „Gazdówce” delektujemy się karkówką i góralską herbatą lub... zatrzymujemy się nieco dalej w Tawernie.

<!** reklama>

Opinie naszego Czytelnika zderzyliśmy z kulinarnymi gustami szefów kuchni.

- Naszym klientom szczególnie polecam stek z polędwicy wołowej z warzywami grillowanymi i ziemniakami - mówi Patryk Młynarczyk, szef kuchni „Dolce Vita”. - A u konkurencji? Cenię sobie śledzika w „Za Piecem”,

W restauracji hotelu „Pod Orłem” punktem numer jeden w karcie jest kaczka pieczona z modrą kapustą i kładzionymi kluseczkami.

- Prostą i dobrą potrawą jest ozór wołowy, serwowany na placku ziemniaczanym w sosie chrzanowym - mówi Krzysztof Grzeliński, szef kuchni restauracji hotelowej. - Z konkurencji najbardziej cenie sobie potrawy Marcina Szukaja i choć w jego nowej restauracji „Kuchnia” jeszcze nie byłem, to wiem, że dania są tam znakomite. Marcina i jego kuchnię znam od kilkunastu lat.

Niedaleko Bydgoszczy w Restauracji Ostromeckiej serwowane są głównie dania tradycyjne: dziczyzna, gęsina, ryby.

- Bardzo lubię sandacza, łososia bałtyckiego, flądrę, dorsza - mówi Waldemar Florek, szef restauracji. - Ryby, przywożę sam znad morza. W innych bydgoskich restauracjach nie jadam, bo nie mam czasu, ale... smażalnie ryb nad Bałtykiem zawsze polecam.

Specjalnością restauracji w „Słonecznym Młynie” są, m.in., steki oraz gicze cielęce.

Po góralsku i po grecku

- Lubię łączyć smaki, podając na jednym talerzu na przykład gicze cielęce i wieprzowinę - mówi Rafał Godziemski, szef hotelowej kuchni. - Mamy kilka rodzajów menu, także awangardowe, w którym znajdują się potrawy sporządzone zgodnie z moimi pomysłami. Jeśli miałbym polecić inne kuchnie, to wyróżniłbym restauracje „Villa Calvados” i „Kuchnię” Marcina Szukaja.

I wreszcie, w „Gazdówce”, restauracji w Osielsku, także znajdujemy tradycyjne, polskie potrawy, z pieczoną kaczką na czele.

- Lubię kuchnię w myślęcińskim „Pałacu” oraz restauracji greckiej „Pireus” przy Gdańskiej - twierdzi Tomasz Knajdek, szef góralskiej kuchni. - Grecka została wyremontowana i znowu ma dobrego greckiego kucharza. Lubię tam jeść musakę.

Kulinarna Bydgoszcz

Przypominamy, że wkrótce zaprezentujemy pierwszych kandydatów w naszym plebiscycie „Kulinarna Bydgoszcz”. W pierwszym etapie naszego plebiscytu, czekamy na Państwa zgłoszenia. Można proponować zarówno popularne sieciowe bary szybkiej obsługi, jak również restauracje, w których serwowane są dania kuchni tradycyjnej. Głównymi kryteriami powinny być oczywiście smak i jakość podawanych potraw, ale warto zwrócić również uwagę na klimat i wystrój lokalu.

Aby zgłosić restaurację, wystarczy wysłać SMS o treści: EX.nazwa lokalu pod numer 7148 (koszt 1,23 zł z VAT).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!