Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Aż ślinka cieknie...

Michał Sitarek
Wielu bydgoszczan nie wyobraża sobie długiego weekendu bez grilla. Może jednak tym razem otwarcie sezonu warto uczcić czymś ekstra zamiast najpopularniejszych kiełbasek?

Wielu bydgoszczan nie wyobraża sobie długiego weekendu bez grilla. Może jednak tym razem otwarcie sezonu warto uczcić czymś ekstra zamiast najpopularniejszych kiełbasek?

<!** Image 3 align=none alt="Image 188846" sub="Maciej Jagielski, szef kuchni w restauracji „Za Piecem”, prezentuje dania z grilla - filet z kurczaka na bagietce, grillowane polędwiczki wieprzowe z warzywami oraz łosoś grillowany na warzywach julliene
Fot. Tymon Markowski">

W poszukiwaniu oryginalnych przepisów na smaczne potrawy z grilla uderzyliśmy do najlepszych. O sekrety pysznych potraw z rusztu pytaliśmy w restauracjach, które wygrały nasz plebiscyt „Kulinarna Bydgoszcz”.

Co serwują zwycięzcy?

W restauracji „Za Piecem” klienci mogą zamówić potrawy z rusztu. Nawet jeśli nie ma ich w karcie. Knajpka słynie z tego, że często spełnia życzenia klientów. - Na grilla polecam szczególnie karkówkę w plastrach lub pierś z kurczaka - mówi współwłaścicielka restauracji Karolina Burchardt. - Oczywiście cała sztuka polega jednak na przyrządzeniu odpowiedniej marynaty. Mięso kroimy w cienkie plastry. Wymagają one rozbicia, ponieważ karkówka pod wpływem ciepła zbija się. Rozbijanie możemy pominąć, gdy na ruszt zamierzamy położyć filety z kurczaka. One powinny być nawet grubsze, by się nie wysuszyły. Do przygotowania marynaty potrzebujemy czosnek, musztardę francuską, pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą, 1-2 listki laurowe i olej rzepakowy. Mięso, które zalejemy marynatą, wcześniej warto przełożyć cebulą. Musi w niej leżeć przynajmniej 2 godziny przed położeniem na ruszt, a najlepiej, jeśli tak poleży przez całą noc. Do tego polecamy tzatziki po polsku. Świeży ogórek w tej potrawie zastępujemy kiszonym, startym na tzw. pawich oczkach. Do przygotowania będzie potrzebny też czosnek, gęsty jogurt - na przykład bałkański - twarożek grani. Można dodać trochę soli, ale róbmy to z wyczuciem, ponieważ kiszone ogórki są słone.

Specjał z serem

Specjalnością restauracji „CO” z ul. Hetmańskiej są polędwiczki wieprzowe nadziewane serem roquefort. - Do ich przyrządzenia niezbędne są polędwiczka wieprzowa, 100-150 gramów sera roquefort, duży ziemniak, tzatziki i sałatka grecka - wylicza Mariola Ratajczak, szefowa kuchni. - Do marynaty potrzebne są oliwa z oliwek, pieprz, przyprawa grillowa, musztarda i papryka ostra. W polędwicy wieprzowej - od szerszej strony - wycisnąć palcem wskazującym kieszeń. Następnie przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, pieprzu, przyprawy grillowej, musztardy i papryki ostrej. Gotową polędwicę możemy przechowywać (owiniętą w folię spożywczą) do 2 dni w chłodni lub lodówce albo zamrozić. W kieszeń polędwicy wkładamy ser roquefort (ser owczy o ostrym smaku - przyp. red.). Koniec polędwicy związujemy sznurkiem, tak aby ser nie wypłynął w trakcie grillowania. Następnie nacieramy polędwicę marynatą i pozostawiamy ją na 2 godziny. Po zamarynowaniu, polędwicę opiekamy na grillu z każdej strony przez 8 minut. Następnie zawijamy ją w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i układamy na skraju grill na około 5 minut, aby mięso się dopiekło. Danie serwujemy na dużym talerzu z ziemniakiem pieczonym w folii z nadzieniem z tzatzików oraz małą sałatką grecką.

<!** reklama>

A może kaczka?

„Karczma Rzym” poleca z kolei grillowany filet z kaczki z borówkami amerykańskimi. - Filet należy opłukać i naciąć go w poprzek. - mówi Michał Skrzypczak, szef kuchni. - Nacięcia powinny być w odległości około 1 centymetra. Do marynaty używamy oliwy z oliwek, jogurtu naturalnego, miodu, imbiru, soli i pieprzu grubo mielonego. Mięso powinno leżeć w marynacie przez minimum 12 godzin w lodówce. Przed położeniem należy oczyścić filety z marynaty, tak by się nie paliła. Grillujemy je na średnio rozgrzanym ruszcie pod przykryciem. Jeśli zwykły węgiel drzewny zastąpimy drewnem owocowym, potrawa nabierze jeszcze bardziej szlachetnego smaku. Grillujemy kaczkę przez około 20 minut, podawane mięso powinno być lekko różowe. Jako dodatek polecam konfiturę z borówek i grillowaną pszenną bagietkę.

Pomysł z ananasem

Restauracja „Dakota”, która w naszym plebiscycie na najlepszą restaurację zajęła trzecie miejsce, poleca, między innymi, zapiekaną z serem grillowaną pierś z kurczaka z sosem barbecue, boczkiem oraz ananasem. - Pierś z kurczka oprószamy solą i pieprzem - mówi Andrzej Man, szef marketingu w restauracji. - Grillujemy wraz z dwoma plastrami ananasa i boczku. Kiedy pierś będzie gotowa, smarujemy ją sosem barbecue, a następnie kładziemy kolejno boczek, ananas i plasterek sera. Całość wędruje na grilla do czasu rozpuszczenia się sera. Jako dodatek możemy podawać warzywa - na przykład cukinię, paprykę, cebulę. To komponuje się idealnie!

Pyszna ryba

Tadeusz Deliński, szef kuchni w „Kummerówce”, poleca natomiast łososia z grilla. - Ryba może być w dzwonkach. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem grubo mielonym, skrapiamy cytryną i obkładamy masłem. Przed zawinięciem dzwonków w folię możemy jeszcze dodać grubo pokrojone plastry pora i gałązkę rozmarynu lub listki bazylii. Jeśli dzwonki lub filety są cienkie, grillujemy je około 2-3 minut z każdej strony. Mięso dzięki temu nie będzie przesuszone. Danie warto podać z surówką z sałaty lodowej, pomidorów, świeżego ogórka, rzodkiewek, szczypioru i sosu vinegre.

Na ten sam temat

Zanim zaczniemy

Zanim przystąpimy do grillowania, należy dobrze rozgrzać grilla. Jeśli używamy węgla drzewnego, należy pamiętać, że odpowiednią temperaturę osiągniemy po 20-25 minutach od jego rozpalenia. Podpałka musi się całkowicie wchłonąć. Dopiero gdy na węglu pojawi się cienka warstwa popiołu, można rozpocząć pieczenie.

Obrót tylko raz

Grillowane steki obracamy na ruszcie tylko raz. Pamiętajmy, że im więcej produktów na ruszcie - tym dłuższy czas grillowania. Jeżeli grill jest wypełniony produktami, czas pieczenia zdecydowanie się wydłuży.

Miód na koniec

Marynaty zawierające miód lub cukier zaleca się nakładać pod sam koniec grillowania, gdyż cukier szybko się pali.

Bez widelca

Do obracania mięsa nie należy używać pod żadnym pozorem widelca. Z nakłutego mięsa wypływa płyn, przez co mięso będzie suche. Przed grillowaniem należy zaopatrzyć się w specjalne szczypce lub łopatkę.

Tylko nie z lodówki!

Zanim mięso położymy na rożnie, powinno ono nabrać temperatury pokojowej. Nie należy go wystawiać na działanie promieni słonecznych.

Aluminium nie lubi kwasu

Kwaśne sosy wchodzą w reakcje chemiczne z aluminiowymi tackami - jeśli coś było marynowane w occie lub soku z cytryny - zrezygnuj z używania aluminium.

Grill bez mięsa

Na grillu można również przyrządzić dania wegetariańskie. Popularnością cieszą się takie potrawy jak kotlety z jajek i pieczarek, soi i sera. Należy jednak pamiętać, że warzyw nie powinno się kłaść bezpośrednio na ruszcie, ale na specjalnej blasze. Folia nie zawsze się sprawdza, ponieważ potrawy mogą do niej się przyklejać.

Na koniec - sprzątamy!

Po skończonej biesiadzie, pamiętajmy, by oczyścić ruszt ze spalonego tłuszczu oraz resztek potraw, bowiem są one źródłem szkodliwych substancji.


Smacznie u sąsiadów

Sprawdziliśmy, jakie potrawy z grilla polecają wybrane restauracje w Toruniu. Oto, co nam polecono wrzucić na ruszt...

Karkówka z konfiturą

Kucharze z toruńskiej restauracji „Spichrz” proponują grillowaną karkówkę. Sekret tego przepisu tkwi w marynacie i dodatkach. Należy wymieszać ze sobą majonez, tymianek i miód tak, aby otrzymać odpowiednią masę. Następnie porcjujemy karkówkę na mniejsze kawałki. Smarujemy masą mięso, a następnie je rozbijamy. Całość wstawiamy do lodówki na dzień. Grillujemy mięso około sześciu minut. Przed podaniem karkówkę smarujemy konfiturą, otrzymaną po uprzednim wymieszaniu soli, pieprzu, dżemu brzoskwiniowego, musztardy oraz czosnku.

Składniki:

  • karkówka bez kości
  • majonez
  • tymianek
  • miód
  • sól pieprz
  • dżem brzoskwiniowy
  • musztarda
  • czosnek

Kotlet po bałkańsku

- Pljeskavica to tradycyjne danie bałkańskie - mówi Ramz Koracz, pochodzący z Czarnogóry współwłaściciel restauracji „Montenegro” w Toruniu. - Żeby ją przygotować, potrzeba dwóch dni. Mięso mielimy, dodajemy przyprawy, odrobinę proszku do pieczenia, bułkę tartą, czosnek i wodę gazowaną. Dzięki ostatniemu składnikowi, mięso po ugrillowaniu nie będzie twarde. Zmielone i przyprawione mięso dokładnie mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia formujemy z niego placuszki, które grillujemy. Potrawa dobrze smakuje z frytkami lub z ryżem, ale ja polecam podanie jej z chlebem i warzywami.

Składniki:

  • mięso wołowe antrykot
  • pieprz czarny
  • sól
  • proszek do pieczenia
  • bułka tarta
  • świeży czosnek
  • woda gazowana

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!