MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Masz ochotę na najlepsze lody bakaliowe? Zrób przepis na bazie śmietanki i ciesz się aksamitną konsystencją. Trudno przestać na jednej gałce

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Domowe lody bakaliowe mogą być prawdziwym rarytasem. Szczególnie polecam wykorzystać takie bakalie, które są twoimi ulubionymi. Jeśli nie przepadasz za rodzynkami, użyj suszonej żurawiny, a nawet suszonych wiśni. Wśród orzechów polecam laskowe, włoskie lub fistaszki. Zachęcam cię do zrobienia lodów bakaliowych z klasycznych składników, takich jak śmietanka, żółtka i aromatyczna wanilia.

W skrócie

Pyszne lody bakaliowe nie muszą być trudne w przygotowaniu. Jeśli chcesz iść na skróty, to zrób lody kawowe na bazie śmietanki i mleka skondensowanego, a pod koniec ubijania dodaj posiekane bakalie. W ten sposób zrobisz lody bakaliowe bez maszynki i długiego ubijania żółtek jajek. Zachęcam cię jednak do zrobienia klasycznych lodów bakaliowych, które wymagają nieco pracy i cierpliwości. Gwarantuję, że odwdzięczą się niezapomnianym smakiem.

Widok od przodu na gałki lodów bakaliowych w misce
Domowe lody bakaliowe zrobisz na bazie śmietanki, żółtek, mleka, wanilii i ulubionych bakalii. 123rf.com/magone/zdjęcie ilustracyjne

Przepis na lody bakaliowe na deser

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina + 12 godzin chłodzenia w zamrażarce.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 8 żółtek,
  • 150 g cukru,
  • 250 ml śmietanki kremówki 36 procent,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 100 g posiekanych bakalii.

Mogą cię zainteresować:

Jak zrobić lody bakaliowe?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel.
  2. Mleko zagotuj z laską wanilii i po 10 minutach wyjmij. Odstaw do wystudzenia.
  3. Zagotowane mleko waniliowe wlej do powoli do naczynia z utartymi żółtkami, cały czas ucierając na kąpieli wodnej.
  4. Gdy masa będzie gęstnieć, zdejmij naczynie z palnika i dalej ucieraj, aż wystygnie.
  5. Śmietankę ubij i wymieszaj z żółtkami.
  6. Dodaj 100 g posiekanych bakalii do przygotowanej masy.
  7. Masę bakaliową przełóż do maszynki do lodów.
  8. Gotowe lody włóż do zamrażalnika w pojemniku do żywności.
  9. Lody bakaliowe powinny chłodzić się do 12 godzin.
  10. Przed podaniem możesz wyjąć je 15 minut przed podaniem, aby było łatwiej nakładać do wafelków lub pucharków.

Dodatki do lodów bakaliowych

Lody bakaliowe można podawać w pucharkach, w wafelkach i udekorować sezonowymi owocami. Świetnie wyglądają udekorowane bitą śmietaną, bezikami, rozkruszonymi andrutami lub rurkami z kruchego ciasta. Co więcej, lody bakaliowe rozkosznie smakują polane roztopioną czekoladą.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Masz ochotę na najlepsze lody bakaliowe? Zrób przepis na bazie śmietanki i ciesz się aksamitną konsystencją. Trudno przestać na jednej gałce - Strona Kuchni

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski