Zobacz wideo: Nowa jadłodzielnia WSG w Bydgoszczy
Gęsinowe warsztaty wpisujące się w hasło "gęsina na św. Marcina" odbyły się we wtorek, 9 listopada, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Udział w nich wzięła młodzież z kółka kulinarnego i klas Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 8 im. J. Iwaszkiewicza oraz Branżowej Szkoły I stopnia nr 8 w Bydgoszczy. Warsztaty poprowadzili nauczyciele praktycznej nauki zawodu Krzysztof Szczepaniak i Waldemar Szreder.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować potrawy, takie jak np.:
- czernina kujawska na gęsich żołądkach z szarymi kluskami,
- pierś kacza konfitowana z sosem śliwkowym
- duszone udka kacze z rajskimi jabłuszkami
- kujawska gęś pieczona, faszerowana gryczanym kaszotto
Gościem tego wydarzenia była Krystyna Lewicka Ritter – dziennikarka prasowa i telewizyjna, propagatorka lokalnego folkloru – która opowiedziała uczestnikom o historii Kujaw i Pomorza oraz przygotowywanych przez nich potrawach.
Zdjęcia z warsztatów znajdą Państwo w naszej fotogalerii.
