https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarne warsztaty w bydgoskim "gastronomiku". Uczniowie gotowali potrawy z gęsiny [zdjęcia]

Marta Mikołajska
We wtorek, 9 listopada, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy odbyły się kulinarne warsztaty. Uczniowie pod okiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu przygotowywali potrawy z gęsiny.

Zobacz wideo: Nowa jadłodzielnia WSG w Bydgoszczy

Gęsinowe warsztaty wpisujące się w hasło "gęsina na św. Marcina" odbyły się we wtorek, 9 listopada, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. Udział w nich wzięła młodzież z kółka kulinarnego i klas Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego nr 8 im. J. Iwaszkiewicza oraz Branżowej Szkoły I stopnia nr 8 w Bydgoszczy. Warsztaty poprowadzili nauczyciele praktycznej nauki zawodu Krzysztof Szczepaniak i Waldemar Szreder.

Uczestnicy mieli za zadanie przygotować potrawy, takie jak np.:

  • czernina kujawska na gęsich żołądkach z szarymi kluskami,
  • pierś kacza konfitowana z sosem śliwkowym
  • duszone udka kacze z rajskimi jabłuszkami
  • kujawska gęś pieczona, faszerowana gryczanym kaszotto

Gościem tego wydarzenia była Krystyna Lewicka Ritter – dziennikarka prasowa i telewizyjna, propagatorka lokalnego folkloru – która opowiedziała uczestnikom o historii Kujaw i Pomorza oraz przygotowywanych przez nich potrawach.

Zdjęcia z warsztatów znajdą Państwo w naszej fotogalerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski