Kulis, czyli napój z buraczków, mazurek orzechowo-miodowy, winko sercowe - to tylko niektóre specjały, jakie do konkursu wystawiły panie z gminy Inowrocław.
<!** Image 2 align=right alt="Image 97350" sub="Alina Książek z Pławina przygotowała brukowiec kujawski, likier miętowy
i kiełbasę, która będzie reprezentować nasz region na konkursie w Poznaniu Fot. Archiwum">Podczas Krajowych Dożynek Ekologicznych i Święta Ziemniaka w podtoruńskim Przysieku rozstrzygnięto konkursy kulinarne. Za swoje smakołyki nagrody otrzymały gospodynie z gminy Inowrocław.
- Do nagrody Perła 2008 zgłoszono wyroby Aliny Książek z Pławina: brukowiec kujawski, likier miętowy i kiełbasę obsuszaną domową. Nominację komisji konkursowej uzyskała kiełbasa, która, oprócz trzech innych produktów, będzie reprezentować nasz region na szczeblu centralnym w Poznaniu - informuje Grzegorz Roczek z Urzędu gminy Inowrocław.
<!** reklama>Oprócz specjałów Aliny Książek, w konkursie brały udział smakołyki przygotowane przez gospodynie z Komaszyc: sernik według receptury Ewy Korony, nalewka wiśniowo-liściowa i pasztet Ewy Kupsć oraz pierniczki babci Eli - wspólne dzieło Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Gminy Inowrocław. Panie z pławińskiego Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały dyplomy i puchary za potrawy z ziemniakiem w roli głównej.(Ren)