https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Skarbnica receptur

Ren
Za kiełbasę obsuszaną, brukowiec kujawski i likier miętowy Alina Książek zdobywała nagrody w konkursach. Teraz swoim doświadczeniem w dziedzinie kulinarnej dzieli się z innymi.

Za kiełbasę obsuszaną, brukowiec kujawski i likier miętowy Alina Książek zdobywała nagrody w konkursach. Teraz swoim doświadczeniem w dziedzinie kulinarnej dzieli się z innymi.

<!** Image 2 align=right alt="Image 83871" sub="Uczestniczki kursu spróbowały smakołyków przygotowanych przez Alinę Książek / Fot. Archiwum">Od kilku lat nie ma takiego konkursu czy wystawy kulinarnej, na których nie pojawiały się kujawskie specjały przyrządzone przez Alinę Książek z Pławina.

Za kiełbasę, brukowiec kujawski i likier miętowy zdobyła nagrody w kolejnych edycjach konkursów regionalnych „Nasze kulinarne dziedzictwo”. Ma też na swoim koncie liczne wyróżnienia. W minionym roku Alina Książek na ogólnopolskiej wystawie „Polskie smaki” w Warszawie eksponowała zdrową żywność. Stołeczne podniebienia kusiła kiełbasą podsuszaną oraz chlebem wiejskim wypiekanym tradycyjną metodą.

- Tak wspaniałej żywności, jaką ma Polska, a zwłaszcza nasz kujawski region, świat nie zna i dlatego trzeba ja koniecznie promować - przekonuje Alina Książek, która jednocześnie jest gminną radną i sołtysem Pławina.

<!** reklama>Teraz doświadczeniem przy przygotowywaniu regionalnych potraw postanowiła podzielić się z innymi mieszkankami. W Pławinie Alina Książek zorganizowała kurs zdrowego żywienia. Jego uczestniczki poznały receptury wielu regionalnych potraw, między innymi, miodu maślankowego, chlebowych kukiełek i drożdżowego placka z lukrem.

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski