Dania konkursowe oraz porcje degustacyjne propozycji kulinarnych do tytułu "Bydgoskiej Potrawy Roku 2017"
zostaną przygotowane z produktów, które dostarczy nasz Partner Strategiczny Carrefour oraz
Partner Produktowy Prosiaczek.
- Rafał Godziemski - właściciel Memo Restaurant & Wine - Ostatnio szef kuchni udzielił naszej redakcyjnej koleżance obszernego wywiadu, który znajdziecie tutaj http://miastakobiet.pl/366924,Rafal-Godziemski-Kuchnia-to-moj-azyl.html
- Marcin Szukaj - właściciel Restauracji Kuchnia - https://www.facebook.com/kuchniarestauracja/, Kuchnia Bar&Restauracja https://www.facebook.com/Kuchnia-Bar-Restauracja-Grodzka-4-Bydgoszcz/, Bulwar Bistro
Członek Zarządu Euro-Toques Polska. Swoją przygodę z gotowaniem zaczął już w wieku kilku lat robiąc z babcią domowy makaron…
Po ukończeniu Szkoły Gastronomicznej w Bydgoszczy wyjechał na cztery lata do Niemiec, gdzie jako pomocnik szefa kuchni uczył się i podpatrywał mistrza, a później już sam zaczął prowadzić restaurację. Jest laureatem wielu prestiżowych konkursów kulinarnych:, Kujawsko-Pomorskie Potyczki Kulinarne, Zielona Czapka Bonduelle, Europejski konkurs kulinarny „Ryby i owoce lasu”, zdobywca I miejsca w znanym konkursie kulinarnym Primerba Cup 2007 i kandydat do tytułu Kulinarnego Mistrza Polski 2008. Członek drużyny seniorów Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni startującej w Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2008 Erfurt, gdzie wraz z drużyną,, POLTAURII’’ zdobył brązowy medal dla naszego kraju.
Obecnie właściciel trzech restauracji w mieście.
Swój sukces w świecie kulinarnym osiągnął dzięki ciężkiej pracy, a jego życiowe motto to "co nas nie zabije, to nas wzmocni”. Do tworzenia swoich dań podchodzi bardzo kreatywnie i twórczo. Komponowanie i dopasowywanie odpowiednich smaków w menu, to jak sam twierdzi jest jego sposobem na stres.
- dr Józef Sadkiewicz - właściciel Akademii Kulinarnej Sadkiewicz
Adiunkt na Uniwersytecie Technologiczno- Przyrodniczym w Bydgoszczy na Wydziale Technologii Żywności i Inżynierii Chemicznej. Wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej i kulinarnej.
Prezes i współwłaściciel Instytutu Sadkiewicza ZBPP sp. z o.o. - szkoły niepublicznej, która organizuje kursy podnoszące kwalifikacje zawodowe dla nauczycieli, studentów, kucharzy, piekarzy i młynarzy.
Ma za sobą czternaście lat studiów na kilku uczelniach. Z zawodu rehabilitant, piekarz, technolog żywności, nauczycielem wychowania fizycznego.
Na co dzień łączy posiadaną wiedzę w dbałość o to, co w człowieku duchowe i cielesne.
Jest pomysłodawcą i organizatorem zajęć interaktywnych, edukacyjno- szkoleniowych realizowanych we własnej Akademii Kulinarnej. W swojej działalności promuje i wytwarza produkty, które pochodzą z receptur kuchni staropolskiej.
Kieruję się mottem „powracamy do korzeni smaków”, dbając o to, by dania, których uczy przygotowywane były z produktów naturalnych i pochodziły od producentów regionalnych oraz z okolicznych gospodarstw.
Jego misją jest zwiększenie zainteresowania producentów i konsumentów żywnością wysokiej jakości.
Zaprasza do współpracy ludzi nauki – dietetyków, profesorów, myśliwych, pasjonatów gotowania i sztuki kulinarnej.
W wolnych chwilach wymyśla nowe patenty i urządzenia. Naukowo dzisiaj rozwija kolejną wiedzę i zainteresowania w dyscyplinie farmakognozja i fitoterapia.
Członek mi.n Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro-Toques Polska, Bydgoskiego Towarzystwa Naukowego oraz Stowarzyszenia na rzecz Nauki i Technologii Zbóż ICC Polska.
- Monika Gwiazda - doradca kulinarny i szef kuchni - uczestnik programu Top Chef
Na co dzień współpracuje z młodzieżą w łódzkiej Szkole Gastronomicznej, gdzie zgłębia tajniki kuchni razem z przyszłymi kucharzami.
Dla Moniki ważną sprawą jest, aby każde kulinarne zagadnienie przedstawić w sposób jasny i przejrzysty, a przy okazji smaczny.
Z pracą w branży gastronomicznej związana jest od 20 lat, a jej pasją jest gotowanie. Wolny czas poświęca na pogłębianie wiedzy o świecie kulinarnym.
Jakiś czas temu brała udział w popularnym programie telewizyjnym "Top Chef".
- Wojciech Grześkowiak - szef kuchni Pałacu w Lubostroniu - https://www.facebook.com/Pałac-Lubostroń/
Doradca kulinarny z 30 letnim stażem pracy w gastronomii. Jego pasją jest kuchnia regionalna i staropolska, z której czerpie najwięcej pomysłów i smaków.
Współorganizator konkursów kulinarnych mi.in "Festivalu czerniny" i "Festiwalu Kuchni pałuckjej".
Członek jury różnych konkursów kulinarnych.
W wolnym czasie ulubionym zajęciem Wojciecha jest wędkowanie.