Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny stół rodzimych smaków w Pałacach w Ostromecku ze szlaku „Niech Cię Zakole” [zdjęcia]

Justyna Tota
Justyna Tota
W Starej Kuchni Pałacowej Piotr Lenart dał pokaz m.in. parzenia białej kiełbasy i krojenia szynki, częstując regionalnymi frykasami wprost ze szklaku „Niech Cię Zakole”, do którego od 9 kwietnia 2022 r. dołączyło ZPP Ostromecko
W Starej Kuchni Pałacowej Piotr Lenart dał pokaz m.in. parzenia białej kiełbasy i krojenia szynki, częstując regionalnymi frykasami wprost ze szklaku „Niech Cię Zakole”, do którego od 9 kwietnia 2022 r. dołączyło ZPP Ostromecko Tomasz Czachorowski
Prezentacja i degustacja „Wielkanocnego stołu rodzimych smaków” 9 kwietnia odbyły się w Pałacach w Ostromecku. Królowały przekąski i dania postnie oraz wielkanocne, przygotowane z regionalnych produktów ze szklaku „Niech Cię Zakole” okraszonych kulinarnymi ciekawostkami opowiedzianymi przez Annę Kornelią Jędrzejewską i Piotra Lenarta. Odbył się także pokaz kuchmistrzów Starej Kuchni Pałacowej oraz licytacja Wielkanocnego Koszyka na rzecz rezydentów z Ukrainy. Uwaga, w ramach Gościńca Wielkanocnego można zamawiać pierogi w barwach Ukrainy oraz inne pyszności - kupując potrawy, wspierasz gości z Ukrainy.

Smaki Kujaw i Pomorza - sezon 4 odcinek 10

od 16 lat

To była prawdziwa uczta smaków i wiedzy o kulinarnych tradycjach naszego regionu, bowiem „Wielkanocny stół rodzimych smaków” w Pałacach w Ostromecku, nie tylko prezentowano, ale także degustowano potrawy - te postne, jak i wielkanocne.

Polecamy także

O tym, jak na świątecznym stole może być jarsko i dziarsko przekonująco opowiedzieli (i zaprezentowali!) Anna Kornelia Jędrzejewska oraz Piotr Lenart, nazywany ojcem przedsięwzięcia jakim jest szlak „Niech Cię Zakole”. Wśród przekąsek były, m.in.: maczanka z oliwki północy; masełko śledziowe; śledź ze słoja pod stopkę czy śledź w oleju rzepakowym z cebulką; sałatka jarzynowa; jajka faszerowane.... A to tylko część rodzimych frykasów.

ZPP Ostromecko na szlaku kulinarnym „Niech Cię Zakole” w województwie kujawsko-pomorskim

Z kolei w Starej Kuchni Pałacowej była okazja zobaczyć pokaz kuchmistrzów: Mikołaja Bąkowskiego - szefa Kuchni, Błażej Miroty - zastępcy, Tatiany Gumeniuk - cukiernika. Był pokaz m.in. parzenia białej kiełbasy i krojenia szynki. Wszystkie to regionalne przysmaki pochodziły ze szlaku „Niech Cię Zakole”, którego częścią od soboty, 9 kwietnia, jest także ZPP Ostromecko!

Dla niewtajemniczonych podpowiadamy, że „Niech Cię Zakole” to szlak krajoznawczo-kulinarny, biegnący wzdłuż Wisły na terenie województwa kujawsko-pomorskiego, gdzie Wisła ostro skręca, tworząc Zakole.

Ponadto, po Pałacach Ostromecka oprowadziła dr Agnieszka Wysocka. Odbyła się również uczta pierogowa - ten przysmak przygotowano barwach Ukrainy. Miała też miejsce licytacja wielkanocnego koszyczka na rzecz rezydentów z Ukrainy, którzy zatrudnieni zostali w lokalnej gastronomii. Wydarzenie „Wielkanocny stół rodzimych smaków” odbyło się pod partnerskim patronatem Instytutu Zootechniki - Państwowego Instytutu Badawczego.

Uwaga, w ramach Pomocnego Gościńca Wielkanocnego można zamawiać na wynos (z myślą o świątecznym stole) nie tylko pierogi (jarskie lub z jagnięciną) z Ukrainy, ale także inne potrawy - dochód z ich sprzedaży przeznaczany jest na rezydentów z Ukrainy. Szczegóły na planszy poniżej.

Wielkanocny stół rodzimych smaków w Pałacach w Ostromecku ze szlaku „Niech Cię Zakole” [zdjęcia]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo