Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Idziesz na grzyby? Te aplikacje w telefonie mogą Ci się przydać w lesie!

Mikołaj Romanowski
Mikołaj Romanowski
Wideo
od 16 lat
Wybierając się na grzyby, oprócz koszyka, nożyka i repelentów na insekty, warto zabrać ze sobą naładowany telefon. Oprócz nawigacji, która pomoże nam nie zgubić drogi powrotnej, przyda się kilka aplikacji przy zbieraniu grzybów. To mapki i atlasy grzybów, które za pomocą tylko kilku klików pomogą nam zidentyfikować zbiory. Zobacz, jakie apki warto zainstalować, wybierając się do lasu.

Przygotowaliśmy zestawienie kilku bezpłatnych aplikacji na smartfona, które mogą okazać się użyteczne podczas wyprawy do lasu na grzyby. Aplikacje są dostępne zarówno na Androida w sklepie Google Play, jak i na iOS.

Oto kilka aplikacji, które mogą przydać się w wyprawie na grzyby i do lasu:

Zbieraj tylko te grzyby, co do których masz pewność!

Zarówno sklep Google Play, jak i App Store na popularnym "jabłuszku" zawierają mnóstwo aplikacji do rozpoznawania grzybów, pamiętaj, aby zbierać tylko te grzyby, co do których masz 100 procent pewności. Nawet w przypadku atlasu grzybów może dojść do pomyłki - gatunki grzybów mogą być inaczej nazwane niż w Twoim regionie (nie wszystkie atlasy zawierają łacińskie nazwy gatunków). Pamiętaj, że autorzy aplikacji nie ponoszą odpowiedzialności za ewentualną pomyłkę.

***

Lekarze każdego roku przypominają i apelują - zbierajmy tylko te grzyby, co do których mamy stuprocentową pewność, że są jadalne. Jeśli takiej nie mamy, a mimo to zebraliśmy grzyby, warto udać się zasięgnąć opinii eksperta sanepidu - szczegółowe informacje na temat dyżurów można znaleźć na stronie internetowej sanepidu. Porady są darmowe.Na zdjęciu kuzynki Aleksandra Furmanowicz i Paulina Bartkiewicz na grzybobraniu. W galerii zdjęć na dalszych slajdach galerii prezentujemy fotografie najbardziej trujących grzybów, jakie można znaleźć w polskich lasach. Nigdy nie zbieraj tych gatunków. Ich spożycie może skończyć się zatruciem pokarmowym, uszkodzeniem wątroby, a nawet zgonem ►

Te grzyby w polskich lasach są najbardziej trujące - zobacz ...


Nie zrywaj nieznanych Tobie okazów! Do listopada w lasach napotkać można m.in. na muchomora zielonawego (sromotnikowego), który jest silnie trujący! To właśnie on odpowiada za większość zgonów spowodowanych zatruciami grzybami. Kiedy muchomor waży średnio ok. 60 gramów, śmiertelną dawkę może stanowić już 30 gramów!

O tym również pamiętaj podczas grzybobrania:

  • Nie należy zbierać grzybów zbyt starych i przejrzałych, ponieważ mogą spowodować nieswoiste zatrucie pokarmowe.
  • Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nigdy do reklamówek foliowych.
  • Grzyby podczas zbiorów należy wykręcać z podłoża, a powstały po nich „dołek” zasypać ziemią (w ten sposób zapobiegamy wyschnięciu grzybni). Wykręcenie całego owocnika jest niezbędne przy identyfikacji danego grzyba, ponieważ wiele cech morfologicznych znajduje się na trzonie danego owocnika.
  • Potrawy z grzybów są ciężkostrawne, dlatego nie zaleca się podawania potraw z grzybów dzieciom oraz osobom starszym.

To może Cię zainteresować: Rośliny hodowane w domu nie tylko są ozdobą lokum, ale spełniają też kilka istotnych ról - są naturalnymi filtrami, często pochłaniają toksyny i dym papierosowy, a także pozwalają oczyścić powietrze w domu ze smogu. Jednak nie wszystkie rośliny nadają się do trzymania w czterech ścianach - niektóre mogą szkodzić, a część z nich jest silnie trująca. W artykule przedstawiamy zdjęcia i informacje o roślinach, których nie wolno trzymać w pomieszczeniach, w których przebywamy na co dzień.


Pamiętaj! Jeśli nie masz pewności czy Twoje grzyby są jadalne, zasięgnij opinii eksperta sanepidu - szczegółowe informacje na temat dyżurów można znaleźć na stronie internetowej sanepidu. Porady są darmowe.

Sanepid przypomina

Do identyfikacji należy przynosić wyłącznie grzyby świeże, wykręcone w całości z podłoża. Nie należy przynosić m.in. grzybów:

  • starych i przejrzałych,
  • zbyt młodych, z niewykształconymi cechami osobniczymi,
  • oczyszczonych,
  • pokrojonych,
  • zapleśniałych,
  • ugotowanych,
  • zamrożonych,
  • usmażonych,
  • umytych,
  • zamarynowanych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera