Kawa, herbata i dania z Dziczyzny to nowości, które promowano podczas XI Festiwalu Smaku w Grucznie.
Dwudniowa impreza, która odbywała się w weekend pod patronatem ministra rolnictwa, przyciągnęła tłumy. Na polanie przy Starym Młynie swoje wyroby zaprezentowało ponad 150 wystawców, w tym także z zagranicy.
Nie zabrakło produktów spożywczych, ale i rękodzieła. Amatorzy dobrego smaku mieli niepowtarzalną okazję degustacji różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł.
Chętni mogli też kupić chałwę turecką czy herbatę z Azerbejdżanu. Nie zabrakło też przysmaków kuchni rycerskiej i celtyckiej. Podczas festiwalu promowano również lokalne produkty, których mamy już 70 na ministerialnej liście. Imprezie towarzyszyły występy artystyczne i koncerty. Dla dzieci i młodzieży przygotowano konkurs plastyczny „Od ziarenka do bochenka”. Jak co roku, wyłoniono też wytwórców najlepszych smaków.
Zobacz galerię: Festiwal Smaku - Gruczno 2016