Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Drinki robią prawdziwą furorę

Dominika Kucharska
Są kolorowe, smaczne, a ich przygotowanie nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Pięknie podane drinki z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Przygotowania do powitania Nowego Roku czas zacząć!

Są kolorowe, smaczne, a ich przygotowanie nie wymaga wyjątkowych umiejętności. Pięknie podane drinki z pewnością zrobią wrażenie na gościach. Przygotowania do powitania Nowego Roku czas zacząć!

<!** Image 2 align=none alt="Image 183217" sub="Być może nie uda nam się przygotować drinka jak profesjonalny barman, ale warto spróbować (na zdjęciu barman Piotr Kamiński). Fot. Tymon Markowski">

Do kieliszka szampana w sylwestra przekonywać nie musimy. Postaramy się za to udowodnić, że czysta wódka to nie koniec możliwości. Być może inspiracją okażą się przepisy na drinki, które zdradzili nam barmani z Bydgoszczy i Torunia.<!** reklama>

Komponuj z głową

Jeśli decydujemy się urządzić sylwestra lub karnawałową zabawę u siebie w domu, to konieczne jest wyjście po zakupy. Oferta alkoholi jest ogromna, więc listę najlepiej zrobić wcześniej. Pomoże to uniknąć sytuacji, w której wydamy pieniądze na trunek, a później nie będziemy umieli go z niczym skomponować.

Osobom, które nigdy nie przygotowywały drinków, profesjonaliści radzą wybierać sprawdzone i nieskomplikowane przepisy. Chodzi tu kompozycje 3-4 składnikowe. Ważne, żeby nie była to mieszanka złożona z samych mocnych alkoholi. Procentowy napój łączymy raczej z sokami owocowymi, warzywnymi lub innymi napojami.

Cena płynnej przyjemności

Bazę drinków stanowi oczywiście alkohol. Ile zapłacimy za popularne trunki, z których można stworzyć pięknie wyglądające drinki?

Ceny rozpoczynają się od kilkudziesięciu, a kończą na kilkuset złotych za butelkę. Często wykorzystywany przez barmanów likier Passoa kosztuje około 50 złotych. Kokosowe malibu na bazie rumu ma podobną cenę. Przeszło sto złotych zapłacimy za dobrej jakości Metaxę, czyli odmianę brandy z domieszką wina. Butelka rubinowego Campari będzie nas kosztować blisko 70 złotych. Za biały rum Bacardi sprzedawcy życzą sobie około 60 złotych. Natomiast duża butelka martini to koszt około 40 złotych.

Do wielu drinków, szczególnie tych owocowych, dodaje się również syropy w różnych smakach. Te lepsze, na przykład firmy Monin, kosztują około 30 złotych. Inne składniki to cukier, liście mięty, świeże owoce, przyprawy, napoje gazowane oraz soki owocowe jak i warzywne (np. pomidorowy do Krwawej Mary).

Przydatny na pewno będzie także shaker barmański. Można go kupić bez problemu w większości marketów. Pamiętajmy, aby zawsze napełniać go lodem przed wlaniem składników. Do przygotowania drinków niezbędne są również miarki, dzięki którym zachowamy odpowiednie proporcje.

Zmieszanie płynów to nie koniec zabawy. Niepowtarzalny efekt robią oryginalne i barwne dekoracje. O tym, co wykorzystać do przyozdobienia drinków opowiada w wywiadzie poniżej profesjonalny, bydgoski barman - Jarosław Erdmann.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty