https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chleba naszego małokalorycznego

Krystyna Lubińska
Chleb, uznawany dotąd za wroga numer jeden w walce z dodatkowymi fałdkami, może stać się sprzymierzeńcem szybszej przemiany materii.

Chleb, uznawany dotąd za wroga numer jeden w walce z dodatkowymi fałdkami, może stać się sprzymierzeńcem szybszej przemiany materii.

<!** Image 2 alt="Image 49732" sub="Posiłki powinny zawierać jak najwięcej pieczywa z pełnoziarnistych zbóż. Jedz warzywa, a wystrzegaj się słodyczy">Jeśli jesteś zdrowy i chcesz zgubić zbędne kilogramy, szukaj chleba z mąki z pełnego przemiału ziarna i pieczonego na zakwasie. W mądrym jedzeniu bardzo istotne są wszystkie składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, witaminy, sole mineralne, również węglowodany, czyli cukry. Glukoza jest niezbędna w organizmie. Bez niej kiepsko daje sobie radę układ nerwowy, mózg i krwinki czerwone. Każdy fizyczny wysiłek oparty jest także na tej substancji.

Proste czy złożone

Przemiana materii jest najlepsza, kiedy poziom cukru w organizmie utrzymuje się długo na tym samym poziomie. Zależy to właśnie od węglowodanów. Jednak jedne z nich powodują znaczne wahania cukru we krwi, inne nieomal go nie zmieniają. Od czego to zależy? Między innymi od tego, czy jesz węglowodany proste, czy złożone.

<!** reklama left>- Na śniadanie jem kromkę pełnoziarnistego chleba albo chrupiącą grahamkę cienko posmarowaną odtłuszczonym masłem - przyznaje Katarzyna Dowbor. - Do tego kawa i szklanka kefiru oraz owoce. Natomiast Magdalena Strużyńska, czyli serialowa Marcysia ze „Złotopolskich”, która zgubiła 5 kg, pozwala sobie na dwie kromki z chudym twarożkiem i dwie łyżki płatków kukurydzianych z jogurtem o niskiej zawartości tłuszczu.

Odżywiaj się z głową

Takie śniadanie to ważny element mądrej diety. Ziarna zbóż: pszenica, żyto, orkisz, jęczmień, gryka czy owies stanowią, poza węglowodanami i białkiem roślinnym, źródło witamin z grupy B oraz żelaza, magnezu i cynku. Witamina B1, B6 i PP sprawią, że poprawia się nastrój a o problemach z pamięcią możemy zapomnieć. Magnez pozwala zachować odporność na stres i ułatwia koncentrację. Żelazo chroni od poczucia zmęczenia. Porządne śniadanie - ok. 350 kcal - to zastrzyk energii na cały dzień. Gdy jednak nie masz czasu, spróbuj zjeść grahamkę i popić maślanką.

Nie daj się zwieść

Chociaż na sklepowych półkach bez trudu dostrzegasz ciemne pieczywo, niekoniecznie jest ono pełnoziarniste. Sporo gatunków chleba swoją barwę zawdzięcza tylko dodatkowi karmelu. Przeczytaj, więc etykietkę - piekarnia powinna o tym poinformować. Niech cię nie zwiodą też inne dodatki w środku chleba, np. ziarna słonecznika czy pestki dyni. Naprawdę nie wpływają na pełnoziarnistość pieczywa. Jedynym jej wyznacznikiem jest zawartość co najmniej 50 proc. mąki razowej typu 2000 czy 1850. Im grubiej zmielona mąka, tym wyższa liczba oznaczenia. Dla porównania zwykła mąka pszenna to typ 500 lub 550, a tortowa - 450. Jednak, gdy kupujesz pieczywo, wybierz z posypką z ziaren zamiast oblaną karmelem.

Usprawniacz przemiany

Chleb razowy ma jeszcze kolejną zaletę, syci dwa razy lepiej niż białe pieczywo. Zawiera bowiem błonnik, który pęcznieje w żołądku, pomaga przy tym utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. A jedząc błonnik usprawniasz pracę jelit, czyli jednym słowem łatwiej pozbywasz się niepotrzebnych resztek.

Biała mąka to zmielone samo bielmo ziarna, bez łupiny i zarodków, przez co traci większość witamin, minerałów i błonnik. Przemysłową białą mąką dodatkowo wybiela się jeszcze środkami chemicznymi.

Odrobina luzu

Żal ci bagietki, drożdżówki czy francuskiego rogalika? To wybierz jakiś dzień w tygodniu, w którym sobie na nie pozwolisz. Poza tym, czy wiesz, ile musisz się ruszać, żeby jeden pączek o wadze 60 g nie wszedł ci w biodra? To prawie dwie i pół godziny intensywnego sprzątania!

Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski