Bartek pracuje jako kucharz w jednym z bydgoskich hoteli. Adam jest studentem Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego na kierunku Technologia i Żywienie Człowieka.
- Już od dziecka lubiłem uczestniczyć w przygotowaniu posiłków. Towarzyszyłem babci i mamie, gdy gotowały, piekły - opowiada Adam Rzęski. - Mama zawsze lubiła próbować przepisy kulinarne, które wpadły jej w ręce. Przyglądałem się, pomagałem i próbowałem.
Z kolei u Bartosza Wiśniewskiego zainteresowanie gotowaniem wzmogło się po dostaniu się do szkoły gastronomicznej w Bydgoszczy i zajęciach dodatkowych u nauczyciela praktycznej nauki zawodu, pana Szczepaniaka. Następnym krokiem był staż w restauracji.
W Gniewinie 12 dwuosobowych ekip miało za zadanie przygotować danie główne oraz deser. Adam zaserwował polędwicę z dorsza, soczewicę czarną, purée pietruszkowo-jabłkowe, sos na bazie białego wina, olej koperkowy i piklowaną dynię. Bartek przygotował deser: kakaowe sable z musem czekoladowym malowanym masłem kakaowym, żel z malin, chantilly z białej czekolady, lody śliwkowe na kruszonce migdałowej i chips z karmelu.
Te potrawy zachwyciły jury, w którym zasiadali, m.in.: Kurt Scheller, Tomasz Jakubiak i Patryk Dziamski. - Założeniem deseru była prostota, która podbiła kubki smakowe jury, między innymi, sorbetem śliwkowym - cieszy się Bartek.
Zobacz też:
Czy nasi bohaterowie wykorzystują swoje umiejętności na co dzień w domach? - Adam jest szefem w naszej kuchni. Chociaż często gotujemy wspólnie. W niedzielę rodzina ma obiad podany przez mistrza - mówi pani Grażyna, mama Adama. - Syn bawi się produktami, łączy składniki, przyprawia, szuka nowych smaków. Gdy jedziemy na zakupy, wybiera produkty pod kątem tego, co ugotuje. Myślę, że jak spojrzy na produkt, to już ma wizję. Gdy w nagrodę pojechał na praktyki do hotelu Sheraton w Sopocie, to wrócił z niebieskimi i zielonymi talerzami, które wypatrzył w sklepie. Do każdego dania dobiera talerz, bo musi się komponować.
Bartek przyznaje natomiast, że z powodu braku czasu, w domu raczej nie gotuje.
Rok temu w tym samym konkursie Adam wygrał w kategorii uczniów. Towarzyszył mu wtedy Patryk Kamiński. Reprezentowali Technikum Gastronomiczne w Bydgoszczy.
OBEJRZYJ VIDEO Jak gotować, by nie marnować? Przepisy Sylwii Majcher