Pomysłodawczynią stworzenia tego niesamowitego ogrodu była Joanna Nowicka, nauczycielka przedmiotów zawodowych teoretycznych.
- Złożyła wniosek do Miasta i pozyskała grant w wysokości 2 tys. złotych - mówi Justyna Ormanowska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy. - Za połowę tej kwoty zakupione zostały cztery ławeczki do ogrodu. Reszta funduszy przeznaczona została na zakup ziemi, kory i roślin.
Ogród został wykonany i otwarty 25 września br. podczas organizowanego przez Gastronomik IV Wojewódzkiego konkursu "Smaki zup i potraw kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów, gotowanych w żeliwnych kociołkach". Pojawiły się w nim wrzosy i hortensje.
- To rośliny, które lubią kwaśną glebę. Dlatego postanowiliśmy, że w tym ogrodzie fusy od kawy zastąpią im chemiczny nawóz do roślin - mówi Justyna Ormanowska. - W naszej szkole kształcimy uczniów z zawodzie kelnera, przy okazji młodzież uczy się też podstaw parzenia kawy. A ponieważ odwiedza nas dużo gości, więc fusów od kawy mamy całkiem sporo. Jesteśmy szkołą EKO i chcieliśmy pokazać uczniom, że fusy od kawy można używać jako naturalny produkt, który możemy recyklingować.
Dodajmy, że Gastronomik realizuje innowację pedagogiczną "Eko-Gastronomik segreguje, nie marnuje".
- Chociaż ogród nie powstał w jej ramach, to doskonale wpisuje się w nasze ekologiczne działania - zaznacza Justyna Ormanowska. - W aranżacji ogrodu i sadzeniu roślin wsparli nas ogrodnicy z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bydgoszczy. Za co bardzo dziękujemy. Od początku wspierałam ten projekt, bo pielęgnując rośliny w tym ogrodzie, uczniowie zyskują wiedzę, która przyczynia się do promowania postaw proekologicznych.
Zobacz wideo: UKW w Bydgoszczy zakupił defibrylator AED. Ten sprzęt ratuje życie
