https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Babka majonezowa siostry Anastazji idealna na Wielkanoc. Sekretem jest jeden nietypowy składnik

Babka siostry Anastazji jest puszysta, wilgotna i pyszna.
Babka siostry Anastazji jest puszysta, wilgotna i pyszna. pixabay
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, zatem pora wybrać najlepsze przepisy na dania dla całej rodziny. W te święta nie można oczywiście zapomnieć o babce, którą wkłada się do święconki, a później zajada ze smakiem. Jak wielkanocne ciasto przygotowuje siostra Anastazja? Jaki nietypowy składnik dodaje do babki?

Wielkanocna babka majonezowa

Słodkim symbolem Wielkanocy jest zdecydowanie babka. To popularne, niezbyt słodkie, a także proste w przygotowaniu ciasto, które kochają dorośli i dzieci. W tym roku możesz jednak zaskoczyć swoją rodzinę i zamiast zwykłej babki marmurkowej przygotować tę według przepisu słynnej siostry Anastazji. Ta specjalistka od deserów dodaje do masy sekretny składnik, którym jest...majonez. Dzięki niemu babka jest bardzo wilgotna, długo zachowuje świeżość, a przy tym ma doskonały smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Babka siostry Anastazji – przepis

Przepis na babkę majonezową siostry Anastazji jest banalnie prosty w przygotowaniu, a ponadto zajmuje tylko kilka chwil. Możesz upiec ciasto w tradycyjnej formie z kominem lub w silikonowych mini-foremkach. Takie małe babeczki będą idealne do koszyczka ze święconką, jak również na prezent dla gości.

Składniki na babkę:

  • 325g mąki pszennej

  • 225g majonezu

  • 180g cukru pudru

  • 2 jajka

  • 200 ml mleka

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli.

Przygotowanie babki:

  • W jednej misce wymieszaj mąkę, z proszkiem do pieczenia, solą.

  • W drugiej misce utrzyj majonez z cukrem pudrem, a następnie dodawaj po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy.

  • Do masy majonezowej naprzemienne dodawaj mieszankę mączną oraz mleko. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.

  • Przelej ciasto do blachy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą.

  • Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

  • Po wystudzeniu ciasta możesz udekorować je cukrem pudrem lub polewą.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski