Wielkanocna babka majonezowa
Słodkim symbolem Wielkanocy jest zdecydowanie babka. To popularne, niezbyt słodkie, a także proste w przygotowaniu ciasto, które kochają dorośli i dzieci. W tym roku możesz jednak zaskoczyć swoją rodzinę i zamiast zwykłej babki marmurkowej przygotować tę według przepisu słynnej siostry Anastazji. Ta specjalistka od deserów dodaje do masy sekretny składnik, którym jest...majonez. Dzięki niemu babka jest bardzo wilgotna, długo zachowuje świeżość, a przy tym ma doskonały smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Babka siostry Anastazji – przepis
Przepis na babkę majonezową siostry Anastazji jest banalnie prosty w przygotowaniu, a ponadto zajmuje tylko kilka chwil. Możesz upiec ciasto w tradycyjnej formie z kominem lub w silikonowych mini-foremkach. Takie małe babeczki będą idealne do koszyczka ze święconką, jak również na prezent dla gości.
Składniki na babkę:
325g mąki pszennej
225g majonezu
180g cukru pudru
2 jajka
200 ml mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli.
Przygotowanie babki:
W jednej misce wymieszaj mąkę, z proszkiem do pieczenia, solą.
W drugiej misce utrzyj majonez z cukrem pudrem, a następnie dodawaj po jednym jajku oraz ekstrakt waniliowy.
Do masy majonezowej naprzemienne dodawaj mieszankę mączną oraz mleko. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Przelej ciasto do blachy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bułką tartą.
Piecz ciasto przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasta możesz udekorować je cukrem pudrem lub polewą.
Smacznego!
