Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1123 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
![Magiczne torty z Instagrama jak dzieła sztuki. Najciekawsze profile z przepysznymi ciastami, które warto śledzić](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/05/31/6230866d46324_o_xsmall.jpg)
Kosmiczne torty z Instagrama jak dzieła sztuki. Najciekawsze profile z wypiekami
Te torty to prawdziwe dzieła sztuki. Prezentujemy najciekawsze i najpopularniejsze profile na Instagramie z artystycznymi wypiekami. Wiele z nich przybiera...
![TOP 7 blogów wege, które trzeba znać. Dzięki tym blogerom uzależnisz się od tofu](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d8/92/623496b59a543_o_xsmall.jpg)
TOP 7 blogów wege, które warto znać! Dzięki tym blogerom uzależnisz się od tofu
Kuchnie wegetariańska i wegańska stają się coraz bardziej popularne. Składniki do wyczarowania roślinnych dań są łatwo dostępne. Zebraliśmy listę TOP 7 blogów,...
![Lara Gessler i znani influencerzy kulinarni gotują w Warszawie dla Ukrainy. Córka Magdy Gessler udostępnia pracownię](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a1/07/6233046c0342e_o_xsmall.jpg)
Znani influencerzy kulinarni gotują dla Ukrainy. Lara Gessler udostępnia pracownię
Lara Gessler, córka znanej restauratorki Magdy Gessler, otworzyła swoje warszawskie studio kulinarne na pomoc dla uchodźców. Od poniedziałku do piątku wraz z...
![Rozkoszny Michał Korkosz promuje polską kuchnię na Expo w Dubaju. Mamy przepis na obłędne proziaki!](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0d/4d/62331a746a37a_o_xsmall.jpg)
Bloger Michał Korkosz promuje polską kuchnię w Dubaju. Mamy przepis na proziaki!
Trwa Expo2020 w Dubaju. Jedną z atrakcji polskiego pawilonu był pokaz kulinarny Michała Korkosza, twórcy popularnego bloga Rozkoszny, youtubera i autora książek...
![Zielony barszcz ukraiński. Przepis Olii Hercules na tradycyjną zupę z Ukrainy. Jest zdrowy i bardzo wiosenny](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f8/0a/622f44dd2ea15_o_xsmall.jpg)
Barszcz zielony wprost z Ukrainy. Sprawdź przepis Olii Hercules na tradycyjną zupę
Jednym z tradycyjnych dań pochodzących z Ukrainy jest barszcz zielony. Najczęściej gotuje się go wiosną, gdy pojawia się świeży szczaw. Olia Hercules,...
![Plantan - co to za banan, jak przyrządzać te owoce i czym różnią się od popularnych u nas bananów?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/73/1e/622f050048b1a_o_xsmall.jpg)
Jak przyrządzić plantany? Czym różnią się od popularnych u nas bananów?
W jednym z popularnych dyskontów spożywczych od paru dni można kupić plantany, zwane też platanami. Banany warzywne o ziemistym smaku i zwartej konsystencji...
![Takiej kawy jeszcze nie piliście! Jak zrobić kawę z koglem-moglem? Prosty przepis na domowy deser po wietnamsku](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b6/51/622b43a637231_o_xsmall.jpg)
Takiej kawy jeszcze nie piliście! Ten przepis na deser to hit
Kawa z koglem-moglem to prosty sposób na przyrządzenie szybkiego i łatwego deseru. Wystarczy sięgnąć po ulubioną kawę i wymieszać żółtka z cukrem....
![Nie tylko chleb zwycięstwa. Zobacz, jak znane osoby pomagają Ukrainie](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e5/3d/6229e6b6548cd_o_xsmall.jpg)
Nie tylko chleb zwycięstwa. Zobacz, jak znane osoby pomagają Ukrainie
Na całym świecie widać gesty wsparcia dla Ukrainy. Branża gastronomiczna i kulinarna nie pozostała obojętna wobec toczącej się wojny. Nigella Lawson, Ievgen...
![Jak zrobić kiszone pomidory? To one strąciły rosyjskiego drona](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/45/4f/62289e1f8932a_o_xsmall.jpg)
Jak zrobić kiszone pomidory? To one strąciły rosyjskiego drona
Od wielu dni Internecie można znaleźć wiele informacji na temat Ukrainki, która strąciła drona za pomocą słoika z kiszonymi ogórkami. Powstały już liczne memy i...
![Przewodnik Michelin zawiesza udział rosyjskich restauracji. Czy to koniec przyznawania gwiazdek w tym roku?](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d2/61/6228818f7e08a_o_xsmall.jpg)
Przewodnik Michelin zawiesza udział rosyjskich restauracji. Czy to koniec wyróżnień?
Organizatorzy corocznego plebiscytu Michelin ogłosili 4 marca zawieszenie przyznawania gwiazdek wszystkim rosyjskim restauracjom. Decyzja związana jest z...