W skrócie
Puszysty sernik kajmakowy jest ciastem bez spodu. To ciasto świetnie smakuje przygotowane na spodzie z herbatników. Najczęściej ściśle wykładam spód kruchymi ciasteczkami, a następnie wylewam na niego masę serową. Prosty sernik kajmakowy można także wzbogacić łyżką esencji waniliowej, która doda niesamowitego smaku i zapachu. Taki domowy sernik kajmakowy z polewą kajmakową uświetni wielkanocny podwieczorek przy filiżance gorącej kawy.
Sernik kajmakowy – przepis z polewą kajmakową
Liczba porcji: 1 sernik na 12 porcji.
Czas przygotowania: 20 minut + 1 godzina pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Masa serowa:
- 150 g miękkiego masła Łaciate,
- 1 kg twarogu sernikowego Mlekpol 18%,
- 50 g cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 5 dużych jajek,
- 1/2 puszki kajmaku,
- 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 duże opakowanie budyniu śmietankowego.
Polewa:
- 1/2 puszki kajmaku,
- 1/2 gruboziarnistej soli.
Do dekoracji:
- czekoladowa posypka
Jak zrobić sernik kajmakowy?
Sposób przygotowania:
- Na początku jajka umieściłam w misie robota kuchennego i wsypałam cukier.
- Wszystkie składniki ubiłam na puszystą pianę, która podwoi objętość.
- Następnie dodałam, powoli ubijając miękkie masło, ser twarogowy, płynny kajmak wraz z mąką ziemniaczaną lub budyniem śmietankowym.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam.
- Tortownicę wysmarowałam masłem, wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej masę serową.
- Sernik piekłam w temperaturze 170° Celsjusza przez godzinę. Jeśli ciasto zbyt szybko karmelizuje się z wierzchu, przykrywam je folią aluminiową i dopiekam.
- Po tym czasie sernik kajmakowy wyjęłam z piekarnika do całkowitego wystudzenia.
- W trakcie, gdy ciasto stygło, zrobiłam polewę kajmakową.
- W tym celu podgrzałam kajmak do uzyskania płynnej konsystencji. Lejący się kajmak rozprowadziłam równomiernie na wystudzonym serniku.
- Wierzch posypałam gruboziarnistą solą. Wierzch można także posypać czekoladową posypką.
- Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki, aby ciasto nabrało zwartej konsystencji i smaki zdążyły się przegryźć.
Więcej inspiracji kulinarnych znajdziecie na stronie Najlepsze w Kuchni
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: