Temperatury są coraz wyższe i w związku z tym mamy ochotę zmienić dietę na lżejszą. Jak to zrobić?
Kamila Sobaś: Przede wszystkim pijmy dużo wody mineralnej, dzięki czemu utrzymamy odpowiedni poziom elektrolitów w organizmie. Średnio zaleca się picie 1,5-2 litrów wody dziennie, ale też trzeba zwrócić uwagę, czy nasz organizm nie potrzebuje jej więcej i uzależnić ilość wypijanego płynu na przykład od masy ciała. Oprócz wody warto też sięgnąć po zieloną herbatę oraz słabe napary z ziół, na przykład z pokrzywy lub rumianku. Organizm nawodnią także odpowiednio rozcieńczone soki owocowe. Zawarte w nich kwasy owocowe stymulują oczyszczanie organizmu z toksyn. Najlepsze będą samodzielnie przygotowane soki owocowe lub owocowo-warzywne. Pamiętajmy też, by napojów nie pić mocno schłodzonych, a wodę mieć przy sobie cały czas i sięgać po nią od razu, gdy poczujemy pragnienie. Sposób nawadniania organizmu też jest ważny. Wodę pijemy cały czas, małymi łykami. Przy wysokich temperaturach metabolizm jest szybszy i łatwiej o odwodnienie organizmu.
Jak powinna wyglądać nasza dieta wiosną i latem?
Kamila Sobaś: Włączmy do diety potrawy z dużą zawartością wody, w postaci płynnej lub półpłynnej. Idealne na lato będą chłodniki na bazie kefiru, maślanki czy jogurtu. Warto też spróbować lekkich zup owocowych. Świetnie orzeźwia na przykład cytrynowa. Do tego surówki i sałatki, również owocowe, ale bez majonezu, za to z dodatkiem świeżych ziół. Podczas upałów najlepiej zrezygnować z tłustych, ciężkostrawnych potraw. Najlepsze będą te przygotowywane na parze lub gotowane. Możemy też sięgać po potrawy duszone lub grillowane z małą ilością tłuszczu. Jak najczęściej sięgajmy też po warzywa i owoce. Ograniczmy tłuszcz i białko, które obciąża nerki i wątrobę. W wiosennej diecie powinno się też znaleźć więcej węglowodanów, przede wszystkim kasz, które świetnie smakują z warzywami, a kasza jaglana również z owocami.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
