Czy to prawda, że dieta wpływa na nasz układ odpornościowy?
Kamila Sobaś: Odpowiednio zbilansowana dieta pomaga wzmacniać procesy odpornościowe, zmniejszając tym samym częstość występowania infekcji. Znaczenie ma odpowiedni tryb żywienia. Posiłki powinny być nie tylko zbilansowane, ale także regularnie rozłożone w ciągu dnia. Najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie 4-5 posiłków dziennie, przy czym śniadanie, obiad i kolacja powinny być nieco większe od drugiego śniadania i podwieczorku. Regularne i stałe porcje energii pozwalają organizmowi sprawnie funkcjonować, a witaminy i składniki mineralne dostarczane z każdym posiłkiem wzmacniają układ odpornościowy, przez co rzadziej chorujemy lub łagodniej przechodzimy wszelkie infekcje. Zbyt długie przerwy między posiłkami oraz przejadanie się zdecydowanie obniżają kondycję układu immunologicznego. Dla układu immunologicznego szczególnie ważne są witaminy: A, C, E i D. Ze składników mineralnych należy podkreślić znaczenie selenu, cynku i żelaza. Należy wystrzegać się produktów wysoko przetworzonych, fast foodów, niskiej jakości margaryn, ciastek, a także wszystkich potraw, które zawierają w swoim składzie tłuszcze typu trans. Jednak największym wrogiem odporności i zdrowia jest cukier. Jego nadmierne spożycie spowalnia odpowiedź immunologiczną.
POLECAMY RÓWNIEŻ:
Poznaj i zastosuj w swojej diecie 25 zasad zdrowego żywienia
