https://expressbydgoski.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Dobry posiłek w szpitalach". W Kujawsko-Pomorskiem 30 placówek realizuje program

Marcin Kozłowski
Opracowanie:
Placówka uczestnicząca w programie „Dobry Posiłek w Szpitalu" musi składać raporty, upubliczniać jadłospisy i zdjęcia posiłków tak, by jego realizacja była transparentna.
Placówka uczestnicząca w programie „Dobry Posiłek w Szpitalu" musi składać raporty, upubliczniać jadłospisy i zdjęcia posiłków tak, by jego realizacja była transparentna. gov.pl
W czwartym kwartale 2023 roku uruchomiony został program pilotażowy "Dobry posiłek w szpitalach". W regionie realizowany jest przez 30 placówek. Kujawsko-Pomorski Oddział Wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w pierwszym półroczu 2025 roku na ten cel przeznaczy ponad 17,8 mln zł.

- Program „Dobry Posiłek w Szpitalu” doskonale wpisuje się we współczesne standardy opieki nad chorym. Jego celem jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych w placówkach oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów. Umożliwia szpitalom pozyskanie dodatkowych środków z Narodowego Funduszu Zdrowia z przeznaczeniem na poprawę jakości żywienia chorych - informuje Anna Michałek z Zespołu Komunikacji Społecznej i Promocji K-POWNFZ.

Na potrzebę monitorowania stanu odżywienia pacjentów szpitali, zabezpieczenia ich w odpowiednią ilość białka i energii pod postacią dobrych i smacznych produktów odżywczych coraz częściej zwracają uwagę towarzystwa żywieniowe.

- Powszechnie znanym faktem jest to, że w wielu placówkach opieki zdrowotnej posiłki nie mają dostatecznej jakości i kaloryczności. Tak nie powinno być. Dlatego program „Dobry Posiłek w Szpitalu” jest krokiem w dobrym kierunku i sposobem na to, by hospitalizowane osoby były zadowolone z podawanych posiłków. Program świetnie wpisuje się w opiekę nad chorymi z nowotworem. To grupa pacjentów, wśród których niedożywienie występuje najczęściej, gdyż mają szereg problemów uniemożliwiających im normalne odżywianie. Nadzór nad ich żywieniem powinien być jeszcze bardziej wnikliwy - mówi dr hab. Michał Jankowski, prof. UMK, koordynator Oddziału Klinicznego Chirurgii Onkologicznej, przewodniczący Zespołu ds. Terapii Żywieniowej w Centrum Onkologii w Bydgoszczy.

Ekspert dodaje, że program „Dobry posiłek w szpitalu” jest połączony z dodatkowym finansowaniem żywienia chorych w placówkach oraz powiązany z możliwością zatrudnienia dodatkowych dietetyków, co daje szanse na podniesienie jakości posiłków i na lepsze jej monitorowanie. Szpital uczestniczący w "pilotażu" musi składać raporty, upubliczniać jadłospisy i zdjęcia posiłków tak, by realizacja programu była transparentna.

- Odpowiednie żywienie chorych w szpitalu stanowi integralną część procesu leczenia. Z kolei właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia jest istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia zachowawczego i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia i tym samym krócej przebywa w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego zdrowie fizyczne i psychiczne oraz obniża koszt leczenia - informuje Marta Laska, rzecznik prasowy Szpitala Uniwersyteckiego nr 1 im. dr. A. Jurasza w Bydgoszczy.

Posiłki przeznaczone dla hospitalizowanych osób są przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka (na co najmniej 7 dni). Zawiera on informacje o: rodzaju posiłku i jego składzie, dobowej wartości energetycznej (kaloryczności), dobowej wartości odżywczej diet z podaniem ilości białka, węglowodanów, tłuszczu, błonnika, soli oraz sposobie obróbki posiłku i obecności alergenów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na expressbydgoski.pl Express Bydgoski