Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zagłosuj na najlepszą restaurację!

Redakcja
Wyśledzenie, kto pierwszy ugotował szare kluchy albo zaserwował pyszny eintopf czy żurek, doprowadzić może na kulinarne manowce. Zamiast dociekać, lepiej smakować!

Wyśledzenie, kto pierwszy ugotował szare kluchy albo zaserwował pyszny eintopf czy żurek, doprowadzić może na kulinarne manowce. Zamiast dociekać, lepiej smakować!

<!** Image 2 align=none alt="Image 186149" sub="Krzysztof Klarkowski, szef kuchni Restauracji Ostromeckiej prezentuje carpaccio z łososia i szczupaka w marynacie Fot.: tadeusz pawłowski">

Kuchnia bydgoska, czyli jaka? Internet przynosi podpowiedzi, np.: gzik, szare kluski, eintopf (sycące, zwłaszcza zimową porą, danie jednogarnkowe z kiełbasą, boczkiem i prawie wszystkim, co znaleźć można w lodówce), sznycel po bydgosku, dania z fasoli.

- Długo szukałem przepisów typowo bydgoskiej kuchni, ale przyznam, że niewiele znalazłem - mówi Tomasz Kosiński, szef kuchni restauracji „Weranda” i nauczyciel z Akademii Kulinarnej „Gotuj z nami”. - Jest kilka potraw, które mienią się być bydgoskimi, np. kapuśniak po bydgosku, sznycel bydgoski, ale te dania znane są wszędzie i trudno ich rodowodu szukać właśnie u nas. <!** reklama>

Nasz z ogórkami

Podobno żurek bydgoski różnił się od innych jego odmian tym, że dodawało się do niego ogórki kiszone. Podobnie jest z innymi lokalnymi przysmakami. Są po prostu polskie, ale przyrządzone po bydgosku...

Tadeusz Deliński, dziś szef kuchni restauracji „Kummerówka”, wspomina o akcji (sprzed kilku lat) szukania bydgoskich smaków. - Przewertowałem mnóstwo starych ksiąg, by wydostać bydgoskie smaczki. Kiedyś przy zakładzie „Pasamon”, w restauracji, odbywały się uroczyste, muzyczne spotkania okraszane bydgoskimi potrawami. Dziś chyba trudno byłoby znaleźć lokal, który Bydgoszcz podaje na talerzu.

Ze śledztwa Tadeusza Delińskiego wynika, że kuchnie różnych regionów oczywiście się przenikały i pozostawały, np. pod wypływem kuchni zaborców, a Bydgoszcz szczególnie pod wpływem niemieckim. - W naszym mieście bardzo popularna była golonka faszerowana śliwką suszoną, duszona w piwie. Kolejne popularne bydgoskie danie to zupa zwana zagraj, czyli dość uboga zupa składająca się z ziemniaków, boczku i klusek, rzucanych na gorący wywar. Ludzie gotowali także tzw. kwas bydgoski, czyli zupę z kapuścianego kwasu, zaciąganą jedynie przysmażoną cebulką. Podawało się do tego pszenne kluski albo szare kluski znane w Wielkopolsce.

Nie milkną od lat kontrowersje wokół żurku. Czyj on w końcu jest? - Proponujemy bydgoską odmianę żurku, która od tej tradycyjnej różni się zastosowanymi przyprawami. W „Kummerówce” dodajemy do żurku m.in. cząber - zaprasza Tadeusz Deliński.

Postne pyry

Starzy bydgoszczanie nie wyobrażają sobie pewnie menu bez ziemniaka z tzw. gzikiem, czyli z twarożkiem przyprawionym czosnkiem, ogórkiem. Gzik podawany z ziemniakami w mundurkach nosi gwarową nazwę „pyry z gzikiem”.

Do niedawna w miejscowych barach można było skosztować sznycla po bydgosku, czyli wieprzowiny panierowanej w bułce tartej pod kołderką z sadzonego jajka. Nie wszyscy wiedzą, że prawdziwy sznycel to tylko sznycel wiedeński, przyrządzany oryginalnie z cielęciny. Nazwa „sznycel wiedeński” jest zastrzeżona i pilnie strzeżona przez austriacki urząd patentowy.

Choć przepisów bydgoskich potraw znamy niewiele, wiadomo, że było to gotowanie pospieszne, najczęściej z resztek. To kuchnia ludzi zapracowanych i ubogich. I stąd też obecność w recepturach taniej kapusty, kwasu chlebowego, ziemniaków, sera. Wymieniony na początku eintopf zastępować miał cały obiad. Niewielkim kosztem osiągało się więc danie o dużej objętości.

Nasi Czytelnicy zgłosili aż 84 lokale gastronomiczne. Dziś zaczynamy głosowanie

W pierwszym etapie głosowania SMS-owego wybierzemy 10 najpopularniejszych restauracji, które zaprezentujemy szczegółowo w drugiej połowie marca.

Głosować w pierwszym etapie eliminacji można już od dziś do 12 marca. Uwaga, do ostatecznej walki o miano ulubionej restauracji wejdzie tylko 10 lokali, które zbiorą największą liczbę głosów. Do konkursu zgłoszono lokale stare i nowe, z kuchnią polską i zagraniczną, bary mleczne, bary fast food, wytworne restauracje i klimatyczne knajpki.

Poniżej przedstawiamy Państwu listę lokali, na które można głosować w pierwszym etapie. Należy wysłać SMS na numer 7148 o treści EX.KULINARNA.numer wybranego lokalu. SMS kosztuje 1,23 z VAT. Wśród głosujących, rozlosujemy nagrody.

Wyniki głosowania podamy na łamach „Expressu Bydgoskiego”/„Nowości” oraz w
internecie w środę 14 marca.

Komisja konkursowa zliczy głosy restauracji, które pojawiły się na liście
do głosowania pod dwoma numerami.

Oto restauracje, biorące udział w plebiscycie „Kulinarna Bydgoszcz” i odpowiadające im numery, które trzeba wpisać w treść SMS-a:

  • 1 52 CITY DINER
  • 2 ADAGIO
  • 3 AMBAR
  • 4 BACHUS
  • 5 BAR MATIS
  • 6 BAR ADAS
  • 7 BAR KAPRYS
  • 8 BAR MLECZNY MILY
  • 9 BAR TEMPO -FORDON
  • 10 BISTRO AKRIM
  • 11 BISTRO ALE PYCHA
  • 12 BOSFOR UL. MOSTOWA
  • 13 BUFET U MARKA
  • 14 BUONGIORNO
  • 15 CAMEL PIZZA
  • 16 CHATA MYŚLIWSKA
  • 17 COLORADO PIZZA EXPRESS
  • 18 CZARNY KOŃ
  • 19 DAKOTA
  • 20 DALMACJA
  • 21 DEDAL
  • 22 DWÓR PAN TADEUSZ
  • 23 EL-HABIB KEBAB
  • 24 FENIKS&GRILL RESTAURANT
  • 25 GOŚCINIEC SOPLICA.
  • 26 GOSPODA
  • 27 GOSPODA U BABY JAGI
  • 28 HERBACIARNIA”ASIA”
  • 29 HOTEL - RESTAURACJA SAGA
  • 30 HOTEL AGAT SMAKI DZIECINSTWA
  • 31 JADŁO BISKUPINEK
  • 32 KARCZMA GÓRALSKA GAZDOÓWKA
  • 33 KARCZMA MŁYŃSKA
  • 34 KARCZMA RZYM
  • 35 RESTAURACJA KORONA
  • 36 RESTAURACJA KRESOWIANKA
  • 37 KUCHNIA BAR & RESTAURANT
  • 38 KUMMERÓWKA
  • 39 KURKUMA
  • 40 MAESTRA
  • 41 MANEKIN
  • 42 MELUZYNA
  • 43 MEXICO CITY
  • 44 MEXYKAŃSKA
  • 45 NALEŚNIKARNIA MONTE CHRISTO
  • 46 OGNIEM I MIECZEM
  • 47 ORANJE BAR
  • 48 ORANŻERIA
  • 49 ORIENT
  • 50 OSTROMECKA
  • 51 OTO SUSHI
  • 52 PIEROGARNIA POD ANIOŁAMI
  • 53 PIZZA CIAO CIAO UL. OGRODY
  • 54 PIZZERIA SOPRANO
  • 55 POD ANIOŁEM
  • 56 PUB PRL
  • 57 RATUSZOWA
  • 58 RESTAURACJA KUCHNIA UL. GRODZKA
  • 59 RESTAURACJA 3V6 - CITY HOTEL
  • 60 RESTAURACJA AMELIA
  • 61 RESTAURACJA CO
  • 62 RESTAURACJA GRECKA PIREUS
  • 63 RESTAURACJA HOTELU MARATON
  • 64 RESTAURACJA HOTELU POZYTON
  • 65 RESTAURACJA LEŚNA SOLEC KUJAWSKI
  • 66 RESTAURACJA MARATON
  • 67 RESTAURACJA MEGA
  • 68 RESTAURACJA OLIWKA HOTEL SLONECZNY MŁYN
  • 69 RESTAURACJA OSTROMECKA
  • 70 RESTAURACJA ZATOKA
  • 71 RESTAURACJA1921 HOTEL POD ORŁEM
  • 72 RONG VANG
  • 73 SMOK FORDON
  • 74 STOŁÓWKA TECHNIKUM GASTRONOMICZNEGO
  • 75 SUSHARNIA
  • 76 TANGO
  • 77 TAWERNA
  • 78 TELIMENA
  • 79 TEMPO
  • 80 TO TU, FORDON
  • 81 WARZELNIA PIWA
  • 82 WERANDA
  • 83 WITRAŻOWA
  • 84 ZA PIECEM
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty