W skrócie
Sałatka caprese to prawdopodobnie najbardziej popularna przystawka kuchni włoskiej. Jej podstawowa wersja składa się z trzech składników, które symbolizują kolory włoskiej flagi. Chodzi o pomidory, ser mozzarella i bazylię. We włoskich restauracjach zjemy insalatę caprese przyrządzoną i doprawioną na wiele sposobów. Zazwyczaj używa się oliwy, czasem octu balsamicznego oraz pesto. Nie może oczywiście zabraknąć świeżo zmielonego pieprzu. Sałatka świetnie smakuje sama, z kromką świeżego chleba czy grzanką. Wypróbuj przepis na caprese i podaj pyszną, włoską przystawkę.
Caprese – włoska sałatka z mozzarellą i pomidorami
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- kulka mozzarelli Mleczna Polana,
- 2 ładne pomidory,
- łyżka pesto zielonego Pasta La Vista,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki octu balsamicznego,
- szczypta soli jodowanej Na Szlaku Smaku,
- pieprz czarny Na Szlaku Smaku,
- kilka listków świeżej bazylii.
Polecam także: Odchudzająca sałatka z ziemniakami. Zdziwisz się, jaka jest pyszna i prosta do zrobienia
Jak przygotować najlepszą sałatkę caprese?
- Mozzarellę i pomidory pokroiłam w plastry. Ułożyłam na przemian na półmisku.
- Na plastry mozzarelli i pomidorów nałożyłam kleksy z pesto, skropiłam oliwą i octem balsamicznym.
- Sałatkę posypałam odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
- Udekorowałam listkami świeżej bazylii.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!